Orbán: nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg!

Magyarország elítéli Oroszország fegyveres támadását, “elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Londonban.

    A kormányfő azután beszélt erről a Facebookra feltöltött videonyilatkozatában, hogy Londonban megtartották a V4 országok miniszterelnökeinek és Boris Johnson brit kormányfőnek a csúcstalálkozóját, majd a magyar kormányfő a brit miniszterelnökkel kétoldalú megbeszélést folytatott.
    Kiemelte: a háború témája minden más témát elsöpört. Az világos, mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon – szögezte le, hangsúlyozva: minden erőfeszítést meg fognak tenni, hogy a következő hetekben a béke helyre álljon.
    A tárgyalásokon érintették a gazdasági szankciók hatásait is, amelyet mindenki megszenved egész Európában, és ez alól Magyarország sem kivétel.
    Orbán Viktor hangsúlyozta: a szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára.
    Kiemelte: világossá tette, hogy “elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg”.
    Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni – jelentette ki.
    Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok 90 százaléka gázzal fűt. Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság – mondta a miniszterelnök.

MTI