Óramű pontossággal

Ahogy közeledik az év fő versenye, az Africa Eco Race rajtja, úgy forrósodik a hangulat az Opel Dakar Team műhelyében. Igaz ugyanis a mondás, hogy egy versenyautó soha sincs kész – bármennyi idő van a rajtig, folyamatosan lehet rajta csinosítgatni.
Az Opel Mokkát az elmúlt másfél-két hónapban atomjaira szedte a csapat, de most már majdnem kész, hiszen a jövő héten Szalay Balázs és Bunkoczi László bemutatja a nagyközönségnek az autó „új ruháját”, vagyis az új dizájnt, amely éppen csütörtökön készült el teljesen.
„Jó néhány ilyen évvégén vagyunk már túl, úgyhogy már-már rutinból készülünk fel a versenyekre, mindenki tudja a dolgát, nincsenek fölösleges mozdulatok, óramű-pontossággal zajlanak az események” – mesélte a csapat főszerelője, Őri Péter, aki büszkén mutatja az újításokat: a belső átalakítást, a navigátor, Bunkoczi László által kért változtatásokat – a navigátortáska tartóját és a könyökvédőt –, amelyek mind-mind a versenyzők kényelmét szolgálják a hosszú napok során.
Aztán a szervizkamionra téved a tekintete, amely meg van pakolva felcímkézett dobozokkal (ezek különböző alkatrészeket rejtenek), mintha akár már holnap indulhatna Marokkó irányába. De ez persze nincs így, hiszen még sok-sok apróságnak kell a helyére kerülnie ahhoz, hogy minden tökéletes legyen.
„Egyelőre nem tört ki az őrület a műhelyben, az az indulás előtti napokra várható. Elkezdtük átnézni a szervizkamiont, felkészítjük, hogy azzal már ne legyen munka. Mert a leleplezés után a Mokkát még egyszer szétszedjük és összerakjuk, vadonatújra cseréljük a szükséges alkatrészeket, hogy az autó a lehető legtökéletesebb állapotban legyen a rajtnál.”
S hogy szerviz-szempontból miben különbözik majd az Africa Race a dél-amerikai Dakaroktól? Egyrészt teljesen eltérő időjárásra kell felkészülni, hiszen Észak-Afrikában hidegek a januári éjszakák, nappal viszont nagyon meleg van – Dél-Amerikában pokoli forróság volt éjjel-nappal – s annak is megvannak a maga nehézségei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*