Operagála a Bolsoj csillagaival a Zeneakadémián- Fotógalériával

Az operairodalom leghíresebb áriából adnak gálaestet a Moszkvai Nagyszínház (Bolsoj) operaénekesei hétfő este a Zeneakadémián az Orosz kultúra napjai programsorozat keretében.

    A koncerten többek között Verdi, Rossini, Csajkovszkij és Lehár áriái csendülnek fel Veronika Dzsiojeva szoprán, Szvetlana Silova mezzoszoprán, Borisz Rudak tenor és Pjotr Migunov basszus tolmácsolásában. Az orosz művészeket a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséri Alim Sahmametjev vezényletével – hangzott el a gálaest hétfői sajtótájékoztatóján.

    A műsorban olyan híres áriákat hallhat a közönség, mint A sevillai borbélyból Don Basilio áriája, a Carmenből a Habanera, a Traviatából Violetta áriája vagy a Virág duett a Lakméből, de elhangzik Verdi A szicíliai vecsernye című operájából Elena hercegnő áriája, Lehár A mosoly országa című operettjéből Szu-Csong herceg áriája, illetve az Anyeginből Gremin herceg vagy Lenszkij áriája is.
    Irina Zvonova, az Orosz Föderáció budapesti nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja az MTI-nek elmondta: valamennyi orosz művészt hétfő este hallhatja először a magyarországi közönség.
    Alim Sahmametjev a Novoszibirszki Filmharmónia kamarazenekarának karmestere felidézte: a magyar és az orosz kultúra régi közös gyökerekkel rendelkezik, Rahmanyinov tanára például Liszt Ferencnél tanult, az orosz közönség pedig Lehár Ferenc nagyszerű operettjein nevelkedett fel.
    “A gazdasági krízis a kisebb nyugat-európai városok kulturális életére is negatív hatással van, Miskolcon azonban a zenészek tudása és lelkesedése olyan nagy, hogy képesek ellenállni a válság hatásainak” – emlékeztetett a karmester, hozzátéve: a Miskolci Szimfonikus Zenekar Magyarország büszkesége.
    A kelet-ukrajnai válságra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Alim Sahmametjev hangsúlyozta, hogy művészként nem kívánják értékelni a világpolitika történéseit. “Aggodalommal figyeljük azonban azokat az eseményeket, amelyek Kelet-Ukrajnában zajlanak, és függetlenül attól, kinek az oldalán van az igazság, mindazokért aggódunk, akiket ez a konfliktus érint” – jegyezte meg.
    Pjotr Migunov hozzátette: az orosz operaházakban rengeteg az ukrán származású énekes: “nem tudunk meglenni nélkülük, és nem is akarunk” – fogalmazott.
    A hangversenyt a paksi atomerőmű bővítését végző Roszatom Állami Konszern és a TVEL nukleáris fűtőanyaggyártó vállalat támogatja és szervezi.

Forrás:MTI