Opera és tánc – Desdemonium bemutató

Opera és tánc – Desdemonium bemutató folytatódik az Ambíció tehetségprogram

 

Október 18-án mutatják be a Bethlen Téri Színházban Kertész Mónika és Halász Gábor, operaénekes és rendező-koreográfus, Desdemonium című előadását. Az élő hárfamuzsikával (Kriesch Barbara) kísért összművészeti alkotás a színház Ambíció sorozatának második bemutatója.

 

Desdemonium –  Jegyek az alkotó-előadók ajánlója:

Könnyebb feladni magunkat és mások alapvetései szerint élni életünket, vagy megéri küzdeni az identitásunkért? Vajon honnan tudjuk, hogy megtaláltuk azt és nem illúzióban ringatva éljük mindennapjainkat? Tényleg a saját értékrendszerünk szerint élünk, vagy nem is tudatosul bennünk, hogy mások életéhez alakítjuk a miénket?

Rendhagyó összetételű előadói duó, Kertész Mónika operaénekes és Halász Gábor táncos- koreográfus állt össze első interdiszciplináris előadásuk megalkotására, az IN-PACT társulat alapítóiként. Rossini Othello című operájából Desdemona karakterét ragadják ki, majd illesztik be a mai korba, mai felfogások közé. Desdemona kiszolgáltatott helyzetén keresztül mutatják be az identitásvesztés, és –nélküliség, az egymástól való függőség állapotát, annak érzelmi folyamatát. E karaktert elsősorban Othello feleségeként definiálják, személyiségét az őt körülvevő férfiak alakítják. Életét és sorsát is ők határozzák meg; ők emelik fel, vagy épp ők azok, akik kihúzzák a szőnyeget a lába alól. A darab ezúttal Desdemona szemszögéből és az előbb említett viszonyrendszer vizsgálatából épül fel.

Alkotók/Előadók: Kertész Mónika, Halász Gábor

Közreműködik: Kriesch Barbara – hárfa Elektronikus zene: Halász Gábor Zenei részletek: Rossini, Gasparini

IN-PACT: Az IN-PACT /Interdisciplinary Performing Arts Collective/ létrehozói, Kertész Mónika operaénekes és Halász Gábor táncművész-koreográfus, visszanyúlva a klasszikus kultúra gyökereihez, megteremtik az átjárást, összefonódást és fúziót az egymástól eltávolodott és jelen korunk előadóművészeti ágai között. Az IN-PACT azzal a céllal jött létre, hogy különböző műfajokat egyesítsen, melyek kiegészítik és támogatják egymást az előadói térben, hogy valami teljesen újat hozhassanak létre. Ezzel minél szélesebb érdeklődési körű közönséget szeretnének megérinteni. A produkciókban komoly-, kortárs és elektronikus zene, élő énekhang, beszédhang, tánc-, mozgás- és színházművészet, illetve digitális audiovizuális művészet jelenik meg. A művészek célja többek között saját korlátaik feloldása, a megszokott előadó-, és alkotóművészi közegből való kilépés és a különbözőségek közötti párbeszéd. Inspiratív és támogató szféra létrehozásával közösségi alkotási folyamat zajlik, címkék nélküli, és műfaji meghatározásokat kerülő produkciók létrehozására törekedve.

A darab a Bethlen Téri Színház Ambíció pályázatának támogatásával kerül bemutatásra

Külön köszönet: SÍN Kulturális Központ, Bakelit Multi Art Center

Ambíció tehetségprogram:

A Bethlen Téri Színház Ambíció sorozatában fiatal, ambiciózus alkotók vagy alkotócsapatok kapnak lehetőséget új előadás bemutatására, műfaji megkötés nélkül. A sorozat célja, hogy elsődlegesen azok az alkotók mutatkozhassanak be, akiknek más lehetősége nem, vagy csak korlátozottan adódik. A 2018-2019-es évadban a legkülönfélébb műfajú Ambíció előadásokat tűzik műsorra, amelyek közt van tánc, próza, kortárs opera és összművészeti alkotás is.

A Bethlen Téri Színház évek óta fogad be fiatal/pályakezdő alkotókat. Az előadások száma évről évre egyre nő, így tavasszal pályázatot írtak ki azok megvalósítására. Az első pályázat eredményeként több mint 10 Ambíció bemutatót terveznek tartani. Az évad első Ambíció előadása Létmány Attila Felejtő című bemutatója volt szeptember 27-én, novemberben és decemberben pedig újabb két táncos alkotás születik Lior Lazarof (Halved) és Fundák Kristóf (Lélekvesztő) korografálásával.

Az Ambíció előadásokról itt olvasható több információ.

IN-PACT: Desdemonium

bemutató: 2018. október 18. 19.00

Bethlen Téri Színház

Az előadás 48 perces, szünet nélkül, s 12 éves kortól ajánlott.