Önzetlen segítőknek mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet az Önkéntesek Világnapján

December 5-ét az ENSZ nyilvánította az önkéntesek világnapjává. E jeles nap alkalmából az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondott köszönetet önkénteseinek az Ökumenikus Segélyszervezet a Bazilika előtti vásárban található adománypontjánál.

 

Az elismeréseket Kovács Koko István, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete adta át. A díjazottak évek óta aktív tagjai a Segélyszervezet önkéntes közösségének, és mindannyian rendszeresen kapcsolódnak be a Segélyszervezet munkájába: segélycsomagokat állítanak össze, ruhát válogatnak, adománygyűjtésekben segítenek, szemléletformáló akciókba kapcsolódnak be, vagy éppen szivattyúkat kezelnek belvízi segélyakció során. A köszönő oklevelet kapott segítők között volt olyan nyugdíjas is, aki több mint egy éve, napi rendszerességgel segít példaértékű emberséggel a szervezet Országos Segélyközpontjában. Olyan önkéntes is kapott elismerést, aki tudásával segíti a szervezetet: az éves jelentések, szóróanyagok fordítása mellett szinkrontolmácsként működött közre számos alkalommal a szervezet nemzetközi rendezvényein. Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója azt mondta, hogy az önkéntes csapat olyan háttérbázis, ami nélkül kevesebbet tudna vállalni a segélyszervezet, ezért nagyon hálás mindenkinek, aki önzetlen munkájával csatlakozik a rászorulókat segítő munkához. Mint mondotta, a számok tükrében ez mintegy 1.000 fő 10.000 óra önkéntes munkáját jelentette a gyakorlatban.

Az elismerések átadását követően következett a meglepetés: Koko nem számított rá, hogy a rendezvény során díjazóból díjazottá válik. Az elnök-igazgató az olimpiai és világbajnok sportolóhoz fordulva elmondta, hogy személyében az elmúlt 10 évben nem csak egy segítőt, egy lelkes önkéntest, hanem egy igazi barátot talált az Ökumenikus Segélyszervezet. Köszönetmondása jegyében pedig egy az elmúlt évtized 10 emlékezetes pillanatát megörökítő nagyméretű fotómontázst adott át a jószolgálati nagykövetnek. Koko köszöntőjében a képek kapcsán néhány meghatározó élményét elevenítette fel, Afganisztántól, Etiópián át a hazai árvizekig és emlékezetes adománygyűjtő akciókig.