Önkormányzati társbérlet időseknek Bécsben

Tarsberlet_Foto_Furthner_PIDJúnius közepén költözhetnek be az első lakók abba az időseknek szánt társbérletbe, amelyet önkormányzati társasházban alakítottak ki Bécsben. Ápolási szolgálatot is biztosítanak.

Enyhe ápolási szükséglettel rendelkező lakókat várnak abba az időseknek szánt társbérletbe, amelyet a 20. kerületi Kapaunplatzon található önkormányzati társasház padlásterében alakítottak ki Bécsben. Az újszerű idősotthont a Wiener Wohnen hozatta létre és a Samariterbund Wien működteti.

A 345 négyzetméter alapterületű otthonban nyolc lakóegység van, amelyek mindegyike saját fürdővel, vécével és erkéllyel rendelkezik. Ezen kívül tágas étkezőkonyha, könyvtárszoba, tévésarok, a lakók életkorának megfelelően kialakított kiszolgáló helyiség és egy nagy terasz áll a nyugdíjasok rendelkezésére. Az otthonba olyan idős emberek jelentkezését várják, akik némi segítségre szorulnak ugyan a mindennapi életben, de szívesen laknak közösségben. Éppen ezért a lakók kiválasztásakor a fő szempont, hogy egy harmonikus lakóközösség jöjjön létre, a házban lakó bérlők idős hozzátartozóinak jelentkezését pedig kiemelten kezelik.

„Sok bécsi számára fontos kérdés az otthoni ápolás és gondozás. A bécsi geriátriai koncepció egyik alpelvének – elfekvő helyett ambuláns ápolás – megfelelően Bécs városa sokat tesz azért, hogy az idős emberek addig élhessenek az otthonukban, ameddig csak lehetséges” – magyarázza a projekt hátterét Sonja Wehsely szociális ügyekért felelős városi tanácsnok.