Önkéntes temetőgondozásra érkeznek a világ több országából Budapestre, a Kozma utcai zsidó temetőbe

Készítette: VinceB

Önkéntes temetőgondozásra érkeznek fiatalok a világ több országából Budapestre, a Kozma utcai zsidó temetőbe – tájékoztatta a Kozma Utcai Zsidó Temető Barátai szervezet az MTI-t.

    A közlemény szerint július 20-27. között húsz 18 és 28 év közötti fiatal érkezik Budapestre a világ egyik legnagyobb zsidó alapítványa, a Jewish Agency és az izraeli kormány diaszpóraügyeiért felelős minisztériuma közös támogatásával.
A programra nyilvános pályázaton lehetett jelentkezni, a résztvevők egyenként 25 órás önkéntes szolgálatot látnak el a Kozma utcai zsidó temetőben. Az önkéntesek között vannak, akik Kanadából, Izraelből vagy Fehéroroszországból érkeznek Magyarországra – olvasható a közleményben.
Mint írták, munkájukért cserébe a résztvevőknek fizették a repülőjegyeket, továbbá szállást és kóser ellátást is kapnak, valamint kulturális programokat – zsinagóga-látogatásokat, közösségi találkozásokat és fürdőlátogatást – is szerveznek számukra. Különböző alkalmakkor neológ és ortodox rabbik és közösségi aktivisták is fogadják majd a külföldi vendégeket.
A tervek szerint az önkéntesek legfőbb feladata az új szakaszjelző táblák telepítésének megkezdése, továbbá festésben és gyomlálásban is részt vesznek majd.
A közleményben emlékeztettek, a Kozma utcai temető több mint negyedmillió zsidó ember végső nyughelye.

MTI