Önállóan épített szennyvízhálózatot a 750 lakosú Pátyod

Európai uniós és nemzeti pályázati támogatásból önállóan épített szennyvízhálózatot a 750 lakosú Pátyod – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülés polgármestere az MTI-vel.

    Pethő András (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy egyedi szennyvíztisztító-telep és a csatornahálózat kialakítása több mint 476,7 millió forintból valósult meg, és karácsony előtt át is adták.
    Az önkormányzati vezető – aki a rendszerváltoztatás óta, 1990-től irányítja a Mátészalka és Csenger között található községet – hozzátette: Brüsszeltől a beruházási összeg 90 százalékát, 429 millió forintot nyertek el a fejlesztésre, míg a 10 százalékos saját forrást a Belügyminisztérium önerőalapjából biztosították nyertes pályázatuk révén.
    Pethő András tájékoztatása szerint a településen mintegy tíz kilométer hosszúságú csatornahálózat, gerinc- és bekötővezeték épült, négy szennyvízátemelővel. Továbbá egy napi 65 köbméter kapacitású szennyvíztisztító-telepet létesítettek.
    Korábban a kis községben közműpótló aknákban gyűjtötték össze a szennyvizet, és részben a szomszédos porcsalma-tyukodi tisztítótelepre szállították, vagy elszikkasztották.
    A csaknem félmilliárdos beruházás december 15-ei műszaki átadása után a hálózatra megkezdődött a 253 ingatlan csatlakoztatása, és karácsony előtt 180-at, több mint azok 70 százalékát már rá is kötötték.
    A polgármester megjegyezte, hogy a település középületeit, köztük az iskolát, az óvodát, a községi konyhát és az uszodát természetesen az elsők között csatlakoztatták a szennyvízvezeték-rendszerhez.
    Pethő András megemlítette azt is, hogy a pátyodi önkormányzat az idén részt vett a Győrtelek és Csenger közötti kerékpárút-hálózat építésében. A település határában mintegy 2,5 kilométer hosszúságú bicikliutat építettek Porcsalma és Csenger irányában, több mint 342,6 millió forintból, amely szintén európai uniós és nemzeti pályázati támogatás volt.

Forrás:MTI