Tomoki Szakata nyerte a 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt

Tomoki Szakata japán versenyző vehette át a 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 15 ezer eurós első díját vasárnap este a Zeneakadémia nagytermében.

    A 12 ezer eurós második díjat és a hatezer eurós közönségdíjat az orosz Szergej Beljavszkij nyerte el, míg a kilencezer euróval járó harmadik helyezést a német Leon Bernsdorf szerezte meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) egymillió forintos különdíját Kocsis Krisztiánnak ítélték oda. A döntő egyetlen magyar résztvevője nem tudott részt venni az eseményen, távollétében tanára, Dráfi Kálmán vette át az elismerést.
    “Magyarország büszke kulturális hagyományaira” – hangsúlyozta a gálakoncerttel egybekötött díjátadón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki hozzáfűzte: a kormány kiemelt feladatának tartja a zenei tehetséggondozást és a zenei kulturális értékeink továbbörökítését, ezért összesen mintegy félmilliárd forinttal támogatják a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny mellett a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, valamint a 2017-es Nemzetközi Karmesterversenyt, továbbá a Bartók-emlékév programjai is egymilliárd forintos állami támogatásban részesülnek.
    A verseny résztvevői Liszt Ferenc szellemét idézték meg a pódiumon – fogalmazott Hoppál Péter, aki szerint a fiatal tehetségek a művészi rátermettségük mellett bizonyították kitartásukat, elhivatottságukat és rendíthetetlen szorgalmukat, valamint megmutatták egyéniségüket és érzékenységüket is.
    A zongoraverseny zsűrijének díszelnöke Kurtág György, elnöke a dél-koreai Kun Vu Paik volt, aki az eseményen úgy fogalmazott: a döntősök megértették Liszt Ferenc művészetét, transzcendentális technikáját, sokarcúságát és azt a zenei univerzumot, amely az egész világ átölelésére törekedett.
    A zsűriben a francia Michel Beroff, a Nagy-Britanniában élő Frankl Péter, a brit Leslie Howard, a francia-ciprusi Cyprien Katsatis, valamint Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly foglalt helyet, Kocsis Zoltán a szerkesztőbizottság elnökeként vett részt a munkában. A döntőbe a díjazottak mellett Kuan Ting Lin (Tajvan) és Miho Morimoto (Japán) jutott be.
    Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a díjátadón hangsúlyozta: a verseny mind a 11 országból érkező 36 résztvevője tiszteletet érdemel a több mint három órányi versenyanyag elsajátításáért.
    A díjazottak a pénznyeremény mellett számos koncertmeghívással távozhatnak Budapestről: Tomoki Szakatát visszavárja többek között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Müpa és Szegedi Szimfonikus Zenekar is, Szergej Beljavszkij felléphet a Magyar Állami Operaházban és a MÁV Szimfonikus Zenekar oldalán, Leon Bernsdorf pedig egyebek mellett a Miskolci Szimfonikus Zenekartól és a Duna Szimfonikus Zenekartól is meghívást kapott. Kocsis Krisztián számára mások mellett a Müpa és a Zeneakadémia biztosít fellépési lehetőséget.
    A 14. Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt a zeneszerző születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve rendezték meg. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei pedig Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Tarlós István, Budapest főpolgármestere voltak.
    A gálakoncerten Leon Bernsdorf Liszt Ferenc második zongoraversenyét, Szergej Beljavszkij az első zongoraversenyt, míg Tomoki Szakata a Haláltáncot adta elő a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével, amelyet Kesselyák Gergely vezényelt.

Forrás:MTI