Olimpia Éjszakája – Pénteken az EYOF lánggal érkezik Magyarország legnagyobb sportfesztiválja

Június 23-án egy éjszaka erejéig a szabadidősportolók veszik birtokba Budapest legnagyobb parkját és a Hősök terét: igazi kuriózumban lehet része annak, aki péntek este kilátogat a Városligetbe. Nem mindennap ülhet be ugyanis az ember egy sárkányhajóba a Városligeti-tavon, forró jógázhat a Ligetben vagy futhat az Andrássy úton az éjszaka vibráló fényeiben – szervezett keretek között, sok ezer társával együtt. A másnap hajnali 4 óráig tartó rendezvényen összesen 15 sportág kipróbálására lesz lehetőség: a szervezők mindenkit várnak, aki igazi fesztiválhangulatban szeretne sportolni, mozogni egy jót. (Kipróbálható sportágak: Futás, Kerékpár, Nordic Walking, Asztalitenisz, Bartendaz, Fitnesz, Tollaslabda, Jóga, Zumba, Korfball, Ugrálókötelezés, Lábtoll-labda, Harcművészet, Sárkányhajó/kajak-kenu, Teqball).

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, mivel egy felmérés szerint Magyarország a túlsúlyos emberek számát tekintve a negyedik helyen áll a világon, ezért azt a feladatot kapta, teremtse meg a feltételeket ahhoz, hogy minél többen kezdjenek el mozogni.

„Cool és trendi események kellenek, hogy a fiatalokat felállítsuk a számítógépek mellől, a pénteki ilyen, hiszen nagy élmény lesz éjszaka Budapesten futni vagy kerékpározni” – jelentette ki Révész Máriusz, aki szerint azért időzítették a rendezvényt június 23-ára, mert Coubertin ezen a napon indította útjára az újkori olimpiai mozgalmat. A kormánybiztos kiemelte: a résztvevők összesen 15 sportágat próbálhatnak ki a hajnali négy óráig tartó esemény keretében.

Fábián László megbízott főtitkár hangsúlyozta: a Magyar Olimpiai Bizottság örömmel fogadta a kezdeményezést, mert ez alkalommal is fel tudják hívni a figyelmet a júliusi, győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, hiszen a péntek esti ünnepélyes megnyitó fő attrakciója az lesz, hogy a Hősök terére „befut” az EYOF-láng, ahol este negyed 10-től egy fél óráig fotózkodni is lehet majd.

Dr. Szélpál Tamás projektvezető közölte: a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda kapta meg az 1978-ban indult, majd most újjáélesztett Olimpiai Ötpróba programsorozat lebonyolítását, amelynek keretében három és fél éven át öt sportágban, idén 55 eseményen lehet gyűjteni a pontokat, s bizonyos ponthatárok eléréséért jutalom jár a résztvevőknek. Kitért arra is, hogy az Olimpia Éjszakáján futásban és kerékpározásban lesz mód Olimpiai Ötpróba-pontokat szerezni, előbbiben 6,7 és 10,7, utóbbiban 17 kilométeres távon.

Bordács Miklós szakmai főszervező szerint a pénteki egy hangulatos, jó sportbuli lesz, amelyre több tízezer főt várnak, akik többek között asztaliteniszezni, jógázni, zumbázni, korfballozni, vagy teqballozni is tudnak majd.

Dr. Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem sportszakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az olimpiaiotproba.hu weboldalon lehet megtenni.

Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy a láng a Hősök teréről útnak indulaz Újpesti-öbölig, ahonnan sárkányhajóval – több tucat fáklyákkal kivilágított hajó kíséretében – viszik majd le a Dunán, egészen a Lágymányosi-öbölig.

Végül elhangzott, hogy az Olimpia Éjszakájára vidékről érkezők ötven százalékos kedvezményt kapnak, ha a MÁV-val utaznak a rendezvényre.

A részvétel  ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Aki pedig jelentkezik, máris nyert: a szervezők egy ajándék Ötpróba-ponttal jutalmazzák azt, aki regisztráltan vesz részt a rendezvényen. Az első pont amolyan kedvcsináló is egyben: rögtön 14 egységgel közelebb hozza az Ötpróbázóhoz az első, garantált nyereményt, az Olimpiai Ötpróba-logóval díszített Adidas baseball sapkát. A jelentős motivációs erőt jelentő nyeremények a sapkán kívül a következők: 25 egység után pólóval, 40 után hátizsákkal, 60 pont után pedig egy Olimpiai Ötpróba-melegítővel gazdagodik az ötpróbázó. Az értékes ajándékokhoz szükséges pontokat pedig a sorozat hivatalos eseménynaptárába felvételt nyerő próbákon lehet bezsebelni. Idén például az Olimpia Éjszakáját követően 30 eseményen nyílik még rá lehetőség – semmiről sem maradt le tehát az, aki most kapott kedvet a mozgáshoz!

Az esemény kiemelt támogatója és együttműködő partnerei: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Magyar Olimpiai Bizottság, Nagy Sportágválasztó, Testnevelési Egyetem, Magyar Turisztikai Ügynökség, Budapest Főváros Önkormányzata, Városliget Zrt.,  Ifjúsági Olimpiai Játékok – EYOF, FINA Budapest 2017.

Olimpia Éjszakája program:

 • 21:0021:15
  Ünnepélyes Megnyitó Nagyszínpad, Hősök tere
 • 21:1522:00
  Zumba Fitnesz Program Nagyszínpad, Hősök tere
 • 21:1522:15
  Kerékpár Kós Károly Sétány/Rajt Hősök Tere-Dózsa Gy. út / Befutó
 • 21:1504:00
  Asztalitenisz Felvonulási tér Parkoló
  Fitnesz Műcsarnok Parkoló
  Tollaslabda és Speedminton Hősök tere
  Nordic Walking Városliget
  Sárkányhajózás Városligeti Csónakázó tó
  Korfball Műcsarnok Parkoló
  Lábtoll labda Olof Palme Sétány
  Kötélugrás Hősök tere
  Street Workout Olof Palme Sétány
  Küzdősportok Városliget
  Jóga Városliget
 • 00:1502:30
  Futás Kós Károly sétány/rajt