Októberben polgármestert választ Bécs

Október 11-én tartják az önkormányzati és kerületi képviselők választását az osztrák fővárosban. Utóbbin a nem osztrák EU-állampolgárok is részt vehetnek, ha Bécsben van az állandó lakcímük.

BecsiVaroshazaUlesterem_Foto_MediaWienTöbb mint 1,3 millióan zarándokolhatnak az urnákhoz 2015. október 11-én Bécsben, ahol a városi képviselőtestület és a kerületi önkormányzat tagjairól döntenek a választópolgárok. A fővárosi közgyűlés 100 mandátumának és a 23 kerületi képviselőtestület 40-60 mandátumának megoszlásáról szavaznak.

Az önkormányzati választáson a 16. életévét betöltött, Bécsben állandó lakhellyel rendelkező polgárok vehetnek részt, de a kerületi képviselőtestület összetételébe már a Bécsben élő, nem osztrák EU-állampolgárok is beleszólhatnak. Ők 2015. augusztus 4-ig igazolhatták, hogy állandó lakhelyük van Bécsben, és így szavazásra jogosultak. A legutóbbi, 2010-es kerületi választásokon mintegy 100 ezer nem osztrák EU-állampolgár vett részt.

Azok a pártok, akik még nem tagjai a kerületi vagy a fővárosi közgyűlésnek, még őszig gyűjthetik az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat. Ahhoz, hogy egy párt bekerülhessen a kerületi közgyűlésbe, kerületenként 50 aláírásra van szüksége, míg a fővárosi közgyűlési tagsághoz szavazókörönként 100 támogató szükséges. Nekik azonban még van idejük az aláírásgyűjtésre, mivel szeptember elején kell leadniuk a listájukat.