Október 27-étől lehet pályázni hűtőcsere-támogatásra!

Már csak néhány nap, és október 27-től meg lehet kezdeni a pályázatok benyújtását az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra. A háztartásigép-gyártók szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés sajtótájékoztatóján új pályázati tanácsadó oldalt mutatott be (www.csereprogram.hu), valamint a gyártók által rászoruló családok számára felajánlott 20 darab új, energiahatékony hűtőszekrényt átadták az Ökumenikus Segélyszervezetnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptember 25-én hirdette meg az „Otthon Melege Program”-hoz kapcsolódó pályázati felhívást (www.kormany.hu, www.emi.hu), ezt követően október 27-től lehet a támogatásért pályázatot benyújtani 2014. november 30-ig, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon (www.hgcs-uszt.hu) keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon. A pályázat eredetileg a nyugdíjasok és nagycsaládosok részére került meghirdetésre, de a napokban várható a pályázói kör kibővítése.

A vissza nem térítendő pályázati támogatás által lehetővé válik a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek számára, hogy összesen 627,1 millió forint állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő- vagy fagyasztó-berendezéseiket. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50%-a, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 Ft, A++ és A+++ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 35.000 Ft. A háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia-, vagy minimum 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. A megtakarítást a pályázat készítésekor a pályázati portál automatikusan számítja a megadott adatok alapján[1] . A pályázati honlapon lehet megtalálni a pályázatban támogatással vásárolható készülékek[2], valamint a lebonyolításban résztvevő kereskedők listáját (www.hgcs-uszt.hu). A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet.

A pályázat felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás, csökkennek a lakosság rezsikiadásai, továbbá az intézkedés az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatja. – mondta Huczka István, a CECED Magyarország igazgatója. Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője mutatta be azt az új honlapot (www.csereprogram.hu), amelyen bárki regisztráció nélkül hozzájuthat a pályázáshoz szükséges összes információhoz. Itt kipróbálható az energiakalkulátor, amely kiszámítja, hogy a cserével mekkora energiamegtakarítás érhető el. Még a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat is megtalálja, aki esetleg még gondolkodik a pályázáson, továbbá a hűtéssel kapcsolatos praktikus tudnivalók, tanácsok is olvashatóak a honlapon.

A pályázat indulásának alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai nagyszabású adományozási akciót jelentettek be. Olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új hűtőt vásárolni.  A felajánlott 20 darab korszerű hűtő- illetve fagyasztó készüléket az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el családsegítő intézményeivel kapcsolatban lévő rászoruló családok számára. Az adományt átvevő Lehel László elnök-igazgató kiemelte, hogy az energiatakarékos készülékek különösen nagy segítséget jelentenek azoknak a nehéz körülmények között élő családoknak, akiknek minden megtakarított forint számít, a Segélyszervezet ezért is helyez nagy hangsúlyt a takarékosságra való nevelésre intézményeiben. A „házhoz érkező segítség” átadásánál egy család otthonában a sajtó képviselői is jelen lehettek.

[1] A leadandó régi gép 6 alaptípus közül választott típusát, korát és magasságát (fagyasztóláda esetén szélességét) kell a pályázónak megadnia, majd a készüléklistából ki kell választania az új készüléket.

[2] A készüléklistán több, mint 800 készülék található. Minden gyártó cég, mely a programban részt kívánt venni, leadta a teljes, forgalmazott készüléklistáját.