Okos tippek családoknak, hogy 2016 pénzügyileg is sikeres év legyen

Minden évelején különösen fontos, hogy a szülők tisztán lássanak rövid – és hosszú távú pénzügyi helyzetükkel, céljaikkal kapcsolatban. A tudatos pénzügyi tervezés mellett azonban kiemelt jelentőségű, hogy beavassák a család fiatalabb tagjait is az anyagi jellegű kérdésekbe, sőt, évről évre hozzásegítsék őket, hogy minél ügyesebben igazodjanak el nem csak a család, hanem saját kiadásaik terén is.

2016-ra nézve kifejezetten jó hír, hogy a pénzügyi szakértők szerint akár 4,2 százalékos bruttó keresetnövekedéssel is számolhatunk az idén, ezért is lesz különösen fontos a családoknak tudatos pénzügyi döntéseket hozni. A családon belül érdemes a gyerekkel is átbeszélni, hogy mire költi a család az esetleges többlet jövedelmet, és hogy mire érdemes figyelni a megtakarított pénzzel kapcsolatban.

A gyerekek évről évre fogékonyabbak arra, hogy rálássanak a családot érintő fontos ügyekre, így az anyagiakkal kapcsolatos dolgokra is. Az ezzel kapcsolatos kérdések, alapfogalmak megértésében pedig akár mesék is segíthetik őket. Jó példa a tücsök és a hangya klasszikus története, vagy a K&H támogatásával készült Ez kész! Pénz című 30 részből álló rajzfilmsorozat, ami a gyerekek nyelvén, informatív módon mutatja be a pénz működését és a gazdaságban betöltött szerepét.

A kisiskolás korúakat különböző játékos módszerekkel is be lehet vonni a pénzügyi tervezésbe. Az idén már hatodik évben megrendezésre kerülő K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint a szülőknek olyan helyzeteket kell teremteni a gyerekek számára, amikor önálló pénzügyi döntéseket kell hozniuk. A konkrét számolási feladatok helyett valódi, élő szituációban érdemes rávezetni őket a megfelelő hozzáállásra. Jó ötlet például, hogyha a szülő a bevásárlásnál megkéri gyermekét, becsülje meg, hogy eddig mennyibe került, amit a bevásárlókocsiba raktak.

Ha a gyermek szeretne még olyan édességet, játékot kérni, ami nem volt bele kalkulálva az eredeti költségvetésbe, akkor együtt érdemes kitalálni, hogy mely termékek azok, amikből esetleg lehet olcsóbbat, vagy akciósat is találni, és így a pici tud segíteni szüleinek kigazdálkodni a vágyott termék árát. Ezáltal jobban megértik a gyermekek is, mit jelent a meghatározott költségvetés, és hogyan tudnak megfelelő kompromisszumot találni szüleik pénztárcája, és saját igényeik között.

Sok gyerek már egészen pici korától kezdve jár sportolni, zenélni vagy különórákra, velük is érdemes leülni, és elmagyarázni, hogy mennyi pénzt tud szánni a család az ő külön óráikra, edzéseikre éves szinten. A túlköltekezés elkerülése érdekében tanácsos játékos módon a gyerekkel együtt elkülöníteni a család számára igénybe vehető összeget a rendszeres számláktól és a várható havi költségektől, majd ennek megfelelően megtervezni, hogy mennyi pénzt szán a család a kicsi elfoglaltságaira.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőben a kicsik játékos feladatok segítségével elsajátítják a pénzügyi alapfogalmakat és megtanulnak tudatos pénzügyi döntéseket hozni. A vetélkedőben elsajátított tudásukat a gyakorlatban is kamatoztathatják a családot érintő pénzügyi helyzetek megoldásában. Ezáltal nem csak praktikus, takarékossági gyakorlatra és technikákra tesznek szert, hanem izgalmas kihívást is kapnak, a gyermekek ugyanis szívesen veszik, ha a szüleik felnőttként kezelik őket, és beavatják őket a családot érintő kérdésekbe.” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.