ÖKO CITY kiállítás, Construma A pavilon.

Az ÖKO CITY létrejöttének indoka:  Jogszabály módosítás, az építőipar stratégiai feladatai!

A kutatások eredményeként felülvizsgálatra került Magyarország energetikai szabályozása. A jogszabály módosítás, a közel 0 energiaigényű épület meghatározása, 2014. március 7-én jelent meg a közlönyben és következményeképpen a pályázati forrásokat felhasználó épületeket 2015-től az újonnan meghatározott költség-optimalizált követelményszinten kell kialakítani. 2018-tól a szigorúbb követelmény minden egyéb épület építése és felújítása esetében is kötelező lesz.

 A közel 0 energiaigény szint eléréséhez szükséges műszaki módszerek megválasztásához nyújt segítséget „A gazdaságos felújítás” című kiadvány, ami a Construmán az A pavilonban, az Öko City kiállításon, a Tájékoztatási és Információs, szigeten a Belügyminisztérium standjánál térítés mentessen lesz átvehető, nyomtatott formátumban!!

A közel nulla energetikai szintű épületnek nagyon energiahatékonynak kell lennie: költség-optimum szintűnél jobbnak és a felhasznált energia 25%-t megújuló energiából kell nyernie. A részletes előírások a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában kerülnek majd meghatározásra.

 

ÖkoCity célja: Minta adás, szemlélet formálás.

A klímaváltozás ma már tény, ehhez alkalmazkodnunk kell, a további káros hatás növekedését csökkentenünk kell. A javainkat hatékonyabban kell felhasználni, kevesebb energia felhasználásával kell elérnünk, hogy kényelmünkről ne mondjunk le, és utódaink is maradéktalanul ki tudják elégíteni igényeiket. A feladat globális, de tenni érte az egyén tud.

A célok eléréséhez ösztönzőkre, példa adásra van szükség. Az ösztönzés több formája létezik, pénzbeli támogatás, szabályok alkotása, példamutatás, ami összességében adja a szemlélet formálást.

Az Öko City kiállítás célja, hogy példát mutasson, és érzékelhetővé tegye, hogy milyen szabályok vannak ma, és milyenek várhatók, milyen építési termékek és technológiák használhatók ma, és mindezt érzékletesen, megtapasztalható (interaktív) módon tegye.

 

Az Öko City, az egy kiállítás, 2014 április 2-6 között, a Construma A pavilonjában.

A kiállítók termékeiből, egy” közel 0 energia igényű”, vagy pontosabban egy közel 0 közmű költségű, interaktív épület kerül felépítésre, és működés közben bemutatva.

 

Ezért a bemutató épület, a kiállítás szlogenjének is megfelelve „ A jövőnk kötelezettsége a jelen lehetőségei”-vel, a kiállítási térben felépített, a közel 0 energia igényű, (talán jobb kifejezés lehetne a közel 0 energia költségű) előírásnak megfelelő, valóságos méretű (50m2) működő épület lesz.

A bemutató épület a jelenleg forgalomban lévő termékekből, több féle szerkezetből kerül felépítésre. Az Energia Tanúsítvány szerint, besorolása A+, még 2020-ban érvénybe lépő jogszabályok alapján is eléri ezt a szintet, és megfelel a közel 0 energia igényű épület előírásainak.

Költségeit összehasonlítva a C kategória kivitelezési költségeihez, mindössze 5-8% költségnövekedést számítottunk.

A kiállítás Fórum szigete, és a Tájékoztatási és Információs szigete, naprakészen a legfrissebb információk, legújabb, megfizethető termékek, technológiák bemutatásával, és az öt nap alatt, naponta más más tematikával, több mint 80 előadással kívánja szolgálni, a fenntarthatóság, az energia hatékonyság növelését szolgáló ismeretek bővítését, a szemléletformálást.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*