Ogier ott folytatta, ahol abbahagyta

Amber-Monte_Rali-dobogoSebastien Ogier át tudta menekíteni 2013-as győztes formáját az idei szezonra, s hazainak számító versenyén megszerezte a győzelmet. Jól indult az év a francia pilóta számára, hiszen tiszteletet parancsoló fölénnyel kezdte meg címvédését a szezonnyitó Monte-Carlo Ralin. Az időjárási körülmények pedig szokás szerint trükkösen alakultak, így nehezítve meg a csapatok dolgát. A második helyen a privát induló, Brian Bouffier (Ford) ért célba, míg a bronzérmes helyezés Kris Meekéjé lett a Citroennel.

 

„Micsoda tökéletes rajtja a szezonnak! A csapat fantasztikus munkát végzett, végtelenül boldog vagyok. Hihetetlenül jó érzés megnyerni a Monte-Carlo Ralit ilyen nehéz körülmények között. Nagyon szerettem volna győzni a hazai ralimon. Ennek megfelelően fogok ünnepelni: a családommal, a barátnőmmel és az egész Volkswagen csapattal.” – szögezte le lelkesen a raligyőztes francia, akinek az öröme mérhetetlen lehet, hiszen bár tavaly megszerezte pályafutása első világbajnoki címét, a Monte-Carlo Ralin csak második tudott lenni Sebastien Loeb mögött.

 

Az elsőként rajtoló Ogiernek minden tudására szüksége volt ahhoz, hogy az élre törjön azután, hogy borzalmas körülmények között kellett versenyeznie az első napon, amelyet végül a kilencedik helyen zárt. A második nap során azonban összeszedte magát és behozhatatlan előnyre tett szert. A Volkswagen pilótája akkor az élre állt és ott is tudott maradni az utolsó esős gyorsasági szakaszokon is. Ráadásul a zuhogó esőben tartott Power Stage-en második lett csapattársa, Jari-Matti Latvala mögött, így további két bónusz ponttal gazdagodott. Az amúgy ötödik helyen célba érő Latvala a Power Stage győzelemnek köszönhetően az egyéni ponttábla negyedik helyén áll, megelőzve Mads Östberget.

 

„Nagyon nehéz rali volt, s nagyon örülünk, hogy célba értünk. Nem voltam olyan hangulatban, hogy kockáztassak a bónusz pontokért, anélkül is minden tökéletesen alakult.” – twittelte ki Ogier rögtön a célba érése után.

 

Szinte minden időjárási körülménnyel találkoztak a rali résztvevői. Az utolsó előtti, hóval borított, szakaszt végül törölni kellett, miután a szlovák Jaroslav Melicharek Fordjával megcsúszott és elzárta az utat. Ez a közjáték is segítette Bouffiert és Meekét abban, hogy dobogós helyezést szerezzenek életükben először a Rali Világbajnokság fő kategóriájában.

 

Amber-Monte_Rali-MeekeA brit Kris Meeke dolgát alaposan megnehezítette Robert Kubica, akivel csatákat vívtak. A citroenes pilótára nehezedő nyomás azonban megszűnt, mikor a volt Forma-1-es pilóta az árokba csapódott a kilencedik gyorsasági szakaszon és kiesett.

A Citroen bár nem nyerte meg a ralit, mégsem panaszkodhat. Meeke mögött ugyanis a csapat másik versenyzője, Mads Östberg ért célba a negyedik helyen.

 

Latvala mögött a fiatal walesi tehetség, Elfyn Evans kormányozta célba Fordját a hatodik helyen. Őt az utolsó gyári célbaérő, Andreas Mikkelsen követi a hetedik helyen. Az első tizet három privát pilóta, a szlovák Jaroslav Melicharek, az olasz Matteo Gamba és az ukrán Jurij Protasov zárja.

 

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2014. február 5-8. között kerül megrendezésre a Svéd Rali. Ezen a havas, zord ralin a skandináv pilóták lesznek előnyben, hiszen számukra a hóborította utak teljesen megszokottak és már nagyon régen megtanulták, hogyan is kell ezeken az utakon autót vezetni. Ennek ellenére az elmúlt években Sebastien Loebnek és Sebastien Ogier-nek is sikerült győzelmet szereznie Svédországban, s tavalyi sikerét követően a regnáló világbajnok ezúttal sem érheti be kevesebbel az első helynél.

 

2014-es Monte-Carlo Rali eredménye

 

1. Sebastien Ogier                          Volkswagen Polo                3:55:14,4

2. Brian Bouffier                             Ford Fiesta RS                    3:56:33,3

3. Kris Meeke                                   Citroën DS3                         3:57:08,7

4. Mads Östberg                              Citroën DS3                         3:59:08,3

5. Jari-Matti Latvala             Volkswagen Polo                4:01:22,7

6. Elfyn Evans                                 Ford Fiesta RS                    4:03:51,8

7. Andreas Mikkelsen                    Volkswagen Polo                4:06:56,7

8. Jaroslav Melicharek                   Ford Fiesta RS                    4:17:10,6

9. Matteo Gamba                             Peugeot 207 S2000           4:19:05,1

10. Jurij Protasov                            Ford Fiesta RS (WRC2)     4:20:57,5

 

A világbajnokság eredménye a Monte-Carlo Rali után:

Pilóták

 

1. Sebastien Ogier              Volkswagen Motorsport                             27 pont

2. Bryan Bouffier                 M-Sport WRT                                               18 pont

3. Kris Meeke                       Citroën WRT                                    16 pont

4. Jari-Matti Latvala Volkswagen Motorsport                             13 pont

5. Mads Östberg                  Citroën WRT                                    12 pont

6. Elfyn Evans                     M-Sport WRT                                                 8 pont

7. Andreas Mikkelsen        Volkswagen Motorsport 2                           6 pont

8. Jaroslav Melicharek       Slovakia WRT                                               4 pont

9. Matteo Gamba                 Gamba Matteo                                               2 pont

10. Jurij Protasov                Jurij Protasov                                                1 pont

 

Gyártók

 

1. Volkswagen Motorsport 37 pont

2. Citroën WRT                               33 pont

3. M-Sport WRT                               10 pont

4. Volkswagen Motorsport 2           8 pont

 

(Forrás: Amber PR)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*