Ogier nyert és rekordot döntött Portugáliában

Nagyon szerencsés idén Sebastien Ogier. Horvátország után Portugáliában is vetélytársai kudarca segítségével győzött. Ráadásul hatodik Portugál Rali győzelmével a francia pilóta megdöntötte Markku Alen eddigi rekordját. A második helyen Ott Tanak ért célba a Hyundaijal. A bronzérmes helyezés Tanak csapattársáé, Thierry Neuville-é lett.

„Semmi bajom nem volt azzal, hogy Markku Alénnel öt-öt győzelmünk volt itt. Ő egy legenda, de évek óta azt hallgattam, hogy mikor döntöd már meg végre azt a rekordot? Nem volt túl gyümölcsöző a hétvége az egész csapat számára, de számomra jól sikerült a rali, és boldog vagyok, hogy pontokat szereztem.” – szögezte le a versenygyőztes francia világbajnok.

Nagyon kedvelt a ralizás Portugáliában. Rajongók tömegei előtt haladt a mezőny a rali három napja alatt. Öt különböző autóversenyző is vezetett a verseny során, amely Porto és Matosinhos körül zajlott.

Szombaton egy sor élvonalbeli pilóta esett el és ezzel átrendeződött estére a rangsor. Ogier 11,9 másodperces előnnyel az élen zárta a napot. A vasárnapi négy gyorsasági szakaszon sikerült megőriznie hidegvérét és maga mögött tudta tartani a Hyundai észt pilótáját. Ezzel a nyolcszoros világbajnok zsinórban másodszor is győzni tudott vasárnap.

A Toyota szerencséjére Ogier itt is rajthoz állt, hiszen szombat kora reggel Kalle Rovanpera és Takamoto Katsuta is a durva murvás utak áldozatává vált. A pénteket az élen végző Rovanpera elnézett egy jobbkezes kanyart, autója oldalán landolva esett ki. Katsuta közben a harmadik helyért küzdött, mikor megsérült a hátsó felfüggesztése és ezzel számára is korán véget ért a rali.

Bár a Toyota pilótája nyert, de azért a Hyundai pilóták sem búslakodhattak. Különösen nem Ott Tanak, akinek ez a legjobb eredménye azóta, hogy visszatért a csapathoz, amellyel világbajnok lett. A vasárnapi eredménye miatt kapott plusz hét ponttal az egyéni ponttábla harmadik helyére ugrott Adrien Fourmaux elé.

Thierry Neuville számára jól sikerült a hétvége, már ami a világbajnokságot illeti. A Hyundai belgája a bronzérmes helyet szerezte meg végül, s ezzel 24 pontra növelte előnyét az egyéni ponttábla élén a második helyezett Elfyn Evans előtt. A walesi pilóta számára nem túl jól alakult a hétvége és végül csak a hatodik lett autója hűtőfolyadékának szivárgása miatt.

Adrien Fourmaux az ötödikről ugrott fel a negyedik helyre, miután megelőzte a túl óvatosan hajtó Dani Sordót. Az M-Sport Ford fiatalja meghálálta a belé vetett bizalmat. Az eddigi öt rali mindegyikén célba ért és nem is akármilyen pozíciókban.

Nyikolaj Griazsin vitte célba autóját az összetett hetedik helyen. Őt Jan Solans követi nyolcadikként, aki a legjobb WRC2-es pilóta is egyben. Az első tizet Joshua McErlean és Lauri Joona zárja.

Folytatás három hét múlva Olaszországban, a Földközi-tenger második legnagyobb szigetén, Szardínián. Bár ez is murvás rali lesz, de sokkal forróbb időjárás és töredezettebb utak várják a világbajnoki ralimezőnyt. 2023-ban az időjárás nem kímélte a ralisokat. Szombaton az eső káoszt és meglepetéseredményt hozott. Thierry Neuville az utolsó előtti kaotikus napon ragadta magához a vezetést, és megszerezte a győzelmet.

2024-es Portugál Rali eredménye

  1. Sebastien Ogier (FRA)              GR Yaris Rally1 HYBRID              3:41:32,3
  2. Ott Tanak (EST)                          i20 N Rally1 HYBRID                     3:41:40,2
  3. Thierry Neuville (BEL)               i20 N Rally1 HYBRID                     3:42:42,1
  4. Adrien Fourmaux (FRA)            Puma Rally1 HYBRID                    3:43:20,1
  5. Dani Sordo (ESP)                       i20 N Rally1 HYBRID                     3:44:21,2
  6. Elfyn Evans (GBR)                     GR Yaris Rally1 HYBRID              3:48:08,3
  7. Nyikolaj Griazsin (ANA)             C3 Rally2                         3:53:20,7
  8. Jan Solans (ESP)                       GR Yaris Rally2                         3:53:25,2
  9. Joshua McErlean (IRL)              Fabia Rally2                         3:53:28,4
  10. Lauri Joona (FIN)                     Fabia Rally2                         3:55:12,6

Forrás: facebook.com/amberprkft/