Ogier legyőzhetetlen formában

AUTO - WRC MONTE CARLO RALLY 2015Sebastien Ogier ismét át tudta menekíteni az előző évi győztes formáját a következő, ezúttal 2015-ös, szezonra, s hazainak számító versenyén megszerezte a győzelmet. A nagy konkurensnek beharangozott Sebastien Loeb csak a nyolcadik lett. A dobogó további két fokára a Volkswagen másik két pilótája, Jari-Matti Latvala és Andreas Mikkelsen állhatott fel. Nem is lehet elégedettebb a német gyártó. Teljes dobogós sikert könyvelhet el mindjárt a szezon legelső versenyén.

Az idei Monte-Carlo Ralin is szinte minden időjárási körülménnyel találkozhattak a résztvevők, így elmondhatjuk, hogy a legsokoldalúbb pilóta nyert idén is. A bajnokok közti nagy csata még pénteken lezajlott és el is dőlt Ogier javára. A kilencszeres ralis világbajnok Sebastien Loeb sok időt kihagyott, hiszen a WTCC-ben erősíti a Citroen csapatát. Az, hogy ennek tudható-e be nyolcadik helye nem tudni, de az biztos, hogy nem tett jót, hogy a pénteki utolsó gyorsasági szakaszon megsérült autójának bal hátsó felfüggesztése.

Ogier még a hetedik gyorsasági szakaszon az élre állt, s viszonylag könnyen vehette a szombati és vasárnapi szakaszokat, míg végül egy percen belüli különbséggel nyerte a ralit. „A Monte-Carlóban szerzett győzelem sokat jelent, főleg nekem. Nagyon közel van a szülővárosomhoz, s emellett ez a szezon első ralija. Nagy kihívás, de az elégedettség még nagyobb, mikor sikerül megnyerni. A körülmények idén nagyon trükkösek voltak, de itt volt a lehető legjobb a rali körülötti légkör. Varázslatos volt.”

Jari-Matti Latvalának láthatóan idén is be kell érnie a második hellyel. A finn pilóta úgy nyilatkozott, hogy ez az eredmény is több annál, mint amit várt. A negyedik vagy ötödik helyet célozta meg, az eredmény elérésében sokat köszönhet csapatának. Mikkelsen harmadik helyével olyat ért el a Volkswagen, amely utoljára 2003-ban sikerült a Citroennek. Akkor állhatott fel ugyanis utoljára a monacói dobogó mindhárom fokára azonos csapat pilótája.

 AUTO - WRC MONTE CARLO RALLY 2015

A negyedik helyen 2014 után ismét Mads Östberg ért célba a Citroennel. Őt Thierry Neuville és Dani Sordo követi a Hyundai-jal az ötödik és hatodik helyen.

Az M-Sport pilótája, Elfyn Evans a hetedik helyen ért célba Fordjával. A walesi pilóta nem volt túl szerencsés. Még szombat délután két helyet vesztett, miután nekicsapta autóját a falnak, amelynek következtében megsérült autójának felfüggesztése. „Sokkal erősebbek voltunk, mint tavaly, és jó tempóban hajtottunk. A következetességünkön van még mit dolgozni és persze okosabbnak kell lennünk.” – jelentette ki a fiatal fordos.

Sebastien Loeb úgy lett nyolcadik, hogy kiesését követően a Rally2 szabályainak megfelelően folytatta a versenyt és letolta a Ford privát indulóját, a cseh Prokopot a kilencedik helyre az utolsó előtti gyorsasági szakaszon. Kris Meeke zárja az első tíz sorát. Loebhöz hasonlóan ő is kiesett pénteken, de vasárnapra összeszedte magát és még a Power Stage győzelmet és az azért járó értékes pontokat is zsebre tehette.

A WRC2 győztes Stephane Lefebvre a tizenkettedik helyre kormányozta célba Citroenjét.

Robert Kubica idén sem hazudtolta meg magát, s a tavalyi évhez hasonlóan ismét egy kieséssel kezdte meg a szezont. 2014-ben azonban csak a verseny felééig jutott el a volt Forma-1-es pilóta. Most Kubica az utolsó előtti szakaszon esett ki, önhibáján kívül, mikor is autójának a fékpedálja bemondta az unalmast.

A következő világbajnoki ralira három hetet kell várnunk, hiszen 2015. február 12-15. között kerül megrendezésre a Svéd Rali. Ezen a havas, zord ralin az északi pilóták lesznek előnyben, hiszen számukra a hóborította utak teljesen megszokottak. A skandináv ralin a tavalyi szezonban bejött a papírforma. Az első négy helyen ugyanis skandináv származású pilóta kormányozta célba autóját, bizonyítva, hogy nekik igencsak fekszik ez a havas rali. A Volkswagennek akkor nem francia sztárpilótája, hanem Latvala révén sikerült győznie. A második helyen szintén VW-es versenyző, Andreas Mikkelsen ért célba. A bronzérmes helyezés Mads Östberggé (Citroen) lett.

AUTO - WRC MONTE CARLO RALLY 2015

2015-ös Monte-Carlo Rali eredménye

1. Sebastien Ogier (FRA)            Volkswagen Polo              3:36:40,2

2. Jari-Matti Latvala (FIN)           Volkswagen Polo              3:37:38,2

3. Andreas Mikkelsen (NOR)       Volkswagen Polo              3:38:52,5

4. Mads Östberg (NOR)              Citroën DS3                     3:39:23,8

5. Thierry Neuville (BEL)             Hyundai I20                      3:39:52,3

6. Dani Sordo (ESP)                   Hyundai I20                      3:39:53,1

7. Elfyn Evans (GBR)                 Ford Fiesta RS                 3:42:03,9

8. Sebastien Loeb (FRA)             Citroën DS3                     3:45:14,9

9. Martin Prokop (CZE)               Ford Fiesta RS                 3:46:35,0

10. Kris Meeke (GBR)                Citroën DS3                     3:47:35,8

A világbajnokság eredménye a Monte-Carlo Rali után:

Egyéni

 

1. Sebastien Ogier (FRA)            Volkswagen Motorsport                        25 pont

2. Jari-Matti Latvala (FIN)           Volkswagen Motorsport                        19 pont

3. Andreas Mikkelsen (NOR)       Volkswagen Motorsport                        15 pont

4. Mads Östberg (NOR)              Citroën WRT                                        12 pont

5. Thierry Neuville (BEL)             Hyundai Motorsport                              10 pont

6. Dani Sordo (ESP)                   Hyundai Motorsport                                8 pont

7. Elfyn Evans (GBR)                 M-Sport WRT                                         6 pont

8. Sebastien Loeb (FRA)             Citroen WRT                                          6 pont

9. Kris Meeke (GBR)                  Citroën WRT                                          4 pont

10. Martin Prokop (CZE)             Jipocar Czech National Team                  2 pont

Gyártók

 

1. Volkswagen Motorsport           43 pont

2. Hyundai WRT                         27 pont

3. Citroën WRT                          12 pont

4. M-Sport WRT                         12 pont

5. Jipocar Czech National Team    6 pont

6. FWRT SRL                               1 pont

(Forrás: Amber PR)