Ogier ismét nyeregben-A francia harmadjára is nyert Szardínián

Nem unatkozott, aki figyelemmel kísérte az Olasz Rali történéseit. Hatalmas harc folyt ugyanis az új-zélandi Hayden Paddon és a címvédő Sebastien Ogier között az Olasz Rali győztes trófeájáért. Paddon hozta a rali legnagyobb meglepetését, hiszen majd két napig vezette a ralit nem esélyes pilótaként. Ha kitart a verseny végéig, pályafutása első győzelmét kaparinthatta volna meg a Hyundai pilótája, de így is egy kitűnő második helyet gyűjtött be Ogier mögött. A harmadik helyen Thierry Neuville ért célba. A Hyundai ezáltal két pilótája révén is dobogós helyezést szerzett.

Amber-Olasz_Rali-Paddon

„Nagyon elégedett vagyok. Nem számítottam ilyen eredményre itt. Az időm egyre jobb és jobb lett, pedig ugyanúgy vezettem az autót. Nagyon nehéz volt elsőként végigmenni az utakon (a murvatakarítás miatt, a szerk.), de minden tökéletesen működött – az autótól az időjárás jelentésig. Paddon nagyszerű munkát végzett, nagyon kiegyensúlyozottan ment, jó tempóban haladt az egész hétvége során. Megérdemli ezt a dobogót.” – szögezte le Ogier, aki a raligyőzelem mellett a Power Stage győzelemért járó maximális pontszámot is megszerezte vasárnap.

Az Olasz Rali legelején Hayden Paddon nagyon jól kihasználva a rajtolási sorrendjét, az élre tört és ott tudott maradni egészen szombat délutánig. Ezáltal ő az első olyan új-zélandi pilóta a Rali Világbajnokság történetében, aki egy nem Új-Zélandon rendezett ralin tartani tudta magát az első helyen. Nagy volt ekkora már a nyomás a Hyundai pilótáján, s szombaton a 17. gyorsasági szakaszon megpördült, ami az első helyébe került. A 18. gyorsaságin aztán egy sziklát talált el autójával, s majdnem úgy volt, hogy ki kell állnia a versenyből. A 28 éves pilóta nagy szerencséjére azonban autója kitartott a rali végéig, s így bár nem ő nyerte meg a ralit, sokan felfigyeltek a tehetségére.

Nagyon jól vagyok, nagyon megkönnyebbültnek érzem magam. Ez egy csodálatos eredmény. A mai utolsó néhány gyorsasági szakaszon át kellett segíteni az autót, mivel még mindig voltak apró gondjaink vele, így szerencsés vagyok, hogy célba értem. Nagyon nehéz hétvége volt és hatalmas köszönet mindenkinek, aki támogatott – otthon és a csapatban is. Nem is remélhettem volna itt többet. S még több jön majd.” – nyilatkozta lelkesen Paddon.

Amber-Olasz_Rali-dobogo

A Hyundai nagyon elégedett lehet a hétvége eredményével. Azután, hogy Paddon második lett, csapattársa, Thierry Neuville harmadikként ért célba. Igaz a belga pilóta a bronzérmes helyet Mads Östbergtől kapta ezüst tálcán, mikor utóbbi a 20. gyorsasági szakaszon lement az útról és autójának fékjei megsérültek. Östberg végül az ötödik helyre tudta célba kormányozni Citroenjét.

A negyedik helyezés Elfyn Evansé lett, pedig a fiatal walesi pilóta még péntek reggel a 17. helyre esett vissza autójának hajtótengely problémái miatt. Jari-Matti Latvala nem tudta megőrizni a portugáliai formáját, s az ottani győzelmet követően ezúttal csak hatodik lett. A finn pilóta defektekkel küszködött, majd szombat délután autójának felfüggesztésével akadtak gondjai.

A WRC2-ben versenyző Protasov, Andreucci és Kopecky szerezte meg a hetedik, nyolcadik és kilencedik helyet. Az ukrán pilótáé lett a WRC2 győzelem is. Az első tizet Khalid Al-Qassimi zárja a Citroennel.

Ott Tanak, Dani Sordo, Kris Meeke, Robert Kubica és Andreas Mikkelsen is kiesett és a Rally2 szabály értelmében folytatták a versenyt, s értek célba hátsó helyeken.

A következő világbajnoki ralira ismét hosszabban kell várnunk, hiszen három hét múlva, 2015. július 2-5. között kerül megrendezésre a Lengyel Rali. Tavaly öt év kihagyás után tért vissza a Rali Világbajnokság Lengyelországba, Robert Kubica hazájába. Sebastien Ogier-nak és autójának nagyon feküdt a kelet-európai pálya, meg is szerezte akkor a győzelmet, amelyet nagy valószínűség szerint idén sem vehet el majd tőle senki.

2015-ös Olasz Rali eredménye

 1. Sebastien Ogier (FRA)            Volkswagen Polo              4:25:54,3
 2. Hayden Paddon (NZL)            Hyundai I20                      4:28:59,7
 3. Thierry Neuville (BEL)             Hyundai I20                      4:30:16,8
 4. Elfyn Evans (GBR)                 Ford Fiesta RS                 4:31:29,1
 5. Mads Östberg (NOR)              Citroën DS3                     4:33:44,4
 6. Jari-Matti Latvala (FIN)           Volkswagen Polo              4:34:01,0
 7. Jurij Protasov (UKR)               Citroën DS3                     4:40:52,0
 8. Paolo Andreucci (ITA)             Peugeot 208                     4:40:57,6
 9. Jan Kopecky (POL)                Skoda Fabia                     4:43:36,0
 10. Khalid Al-Qassimi (ARE)        Citroën DS3                     4:45:06,3

A világbajnokság eredménye az Olasz Rali után:

Egyéni

 

 1. Sebastien Ogier (FRA)            Volkswagen Motorsport                     133 pont
 2. Mads Östberg (NOR)              Citroën WRT                              67 pont
 3. Andreas Mikkelsen (NOR)       Volkswagen Motorsport                       64 pont
 4. Jari-Matti Latvala (FIN)           Volkswagen Motorsport                       56 pont
 5. Elfyn Evans (GBR)                 M-Sport WRT                              53 pont
 6. Thierry Neuville (BEL)             Hyundai Motorsport                       50 pont
 7. Kris Meeke (GBR)                  Citroën WRT                              47 pont
 8. Dani Sordo (ESP)                   Hyundai Motorsport                       38 pont
 9. Hayden Paddon (NZL)            Hyundai Motorsport N                             32 pont
 10. Martin Prokop (CZE)             Jipocar Czech National Team                  27 pont

Gyártók

 

 1. Volkswagen Motorsport           179 pont
 2. Citroën WRT                          115 pont
 3. Hyundai WRT                         113 pont
 4. M-Sport WRT                           99 pont
 5. Jipocar Czech National Team    34 pont
 6. Hyundai Motorsport N               31 pont
 7. Volkswagen Motorsport II          31 pont
 8. FWRT SRL                                3 pont

 

(Forrás: Amber PR)