Obama kész együttműködni a kongresszussal

Barack Obama amerikai elnök kijelentette szerdán, hogy az amerikai gazdaság gyarapítása érdekében kész a lehető leghatékonyabban együttműködni a kongresszussal, amelynek mindkét házában – a “félidős” választások eredményképpen – a republikánusok kerülnek többségbe. Egyúttal előrebocsátotta, hogy lesznek konfliktushelyzetek.

    A demokrata párti elnök állítása szerint meghallotta a választók üzenetét, mint ahogy azét a kétharmadét is, amely nem ment el szavazni. Úgy vélekedett, az amerikaiak azt akarják, hogy Washington végezze el a feladatát. Kifejezte készségét arra, hogy meghallgatja a republikánusok javaslatait a közös kormányzásra vonatkozóan. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem adja fel az olyan prioritásait, mint a munkahelyteremtés és a bevándorlási rendszer reformja. A republikánusok hangsúlyos figyelmeztetése ellenére sem mondott le arról, hogy az illegális bevándorlók kitoloncolásának korlátozása és a határbiztonság növelése érdekében egyoldalú határozatokat hozzon.
    Az elnök az együttműködés lehetséges területeként a munkahelyteremtést, az infrastruktúrafejlesztést, az adóreformot, az export és a minimálbér emelését nevezte meg. Lehetségesnek mondta, hogy meg fog vétózni törvénytervezeteket, mint ahogy azt is, hogy egyes intézkedései nem nyerik el a kongresszus tetszését.
    Közölte: gratulált Mitch McConnellnek ahhoz, hogy ő lesz a januárban felálló szenátusi republikánus többség vezetője. Utalva a szenátor szűkebb pátriájára, arról is szólt, hogy szívesen meginna a politikussal egy kentucky-i bourbon whiskyt. A szenátort egyenes embernek nevezte, aki sohasem tett olyan ígéretet, amelyet ne tartott volna meg. Reagálva az őt ért bírálatokra, kilátásba helyezte, hogy több időt fog tölteni a kongresszus vezetőivel, és mindjárt péntekre megbeszélésre hívta őket a Fehér Házba.
    Az elnök elmondta: a mandátuma vége felé közeledő, jelenlegi összetételű kongresszustól azt várja, hogy jóváhagyja az ebola elleni küzdelemhez szükséges forrásokat, új felhatalmazást adjon az Iszlám Állam terrorszervezet elleni katonai fellépéshez, és hogy elfogadja a pénzügyi év hátralevő részének finanszírozását (a jelenlegi átmeneti büdzsé december végéig hatályos).
    Mitch McConnell sajtóértekezletén kijelentette: a választók, akik elégedetlenek a kormányzás irányával, azt várják a megerősödött republikánusoktól és a demokrata párti Fehér Háztól, hogy közös nevezőre jussanak a gyors cselekvés érdekében.
    McConnell kifejezte abbéli reményét, hogy együtt lehet működni az elnökkel. Mint mondta, ő az egyetlen a demokraták közül, akinek figyelni kell a szavára, mert kongresszusi párttársai úgyis követni fogják az utasításait, ezért “a bénultság és a működési zavar véget ért”. Reméli, hogy a republikánusok és a demokraták megtalálják azokat a kérdéseket, amelyekben egyet tudnak érteni. Ezek között említette a kereskedelmi kérdések, az adóreform és a banki szabályozás ügyét.
    A politikus, aki jelenleg a szenátusi republikánus kisebbség vezetője, kijelentette: nem várja, hogy az elnök a republikánus többségű szenátus minden kezdeményezésével egyetértsen, és arra számít, hogy Obama meg fog vétózni több republikánus kezdeményezést. Szavai szerint ugyanakkor a republikánusok nem fogják megbénítani a kormányzatot, és nem fogják hagyni, hogy az országban technikai csődhelyzet alakuljon ki. Ebben az is a segítségükre lesz, hogy a 2016-os költségvetés-tervezetet már egy olyan kongresszus fogja előterjeszteni, amelynek mindkét házában a republikánusok vannak többségben. (Az újabb adósságplafon-emelés határideje márciusban jár le.)
    Kitért arra is, hogy a republikánus többségű kongresszus törekedni fog a kanadai Alberta tartománytól a Mexikói-öbölig tartó Keystone kőolajvezeték megvalósítására. Lehetségesnek mondta, hogy lesznek nézetkülönbségek a nemzetközi kereskedelmi megállapodások és a szénerőművek károsanyag-kibocsátása kérdésében.

Forrás:MTI