Obama a feszültségkeltés kerülésére figyelmeztette az elnökjelöltségért küzdő politikusokat

Barack Obama amerikai elnök a Donald Trump chicagói kampánygyűlésén történt előző napi verekedések után arra figyelmeztette az elnökjelöltségre pályázó politikusokat szombaton, hogy kerüljék a feszültségkeltést és az inzultusokat.

    Obama elnök a Demokrata Párt egyik texasi pénzgyűjtő rendezvényén mondott beszédet, és fejtette ki álláspontját. “A közhivatalért versengőknek arra kell összpontosítaniuk, hogyan csinálhatjuk jobban a dolgokat, s nem inzultusokkal, iskolás kötekedésekkel, tények gyártásával kell foglalkozniuk, nem rasszista és hitbéli ügyekben megosztó politikát kell hirdetniük” – mondta. Az elnök úgy említette Trumpot: “az alak, aki biztos benne, hogy én Kenyában születtem”. Véleménye szerint az ingatlanmágnás “az esszenciája mindannak, ami az elmúlt évtizedben a Republikánus Pártban történt”. Obama úgy fogalmazott: “a republikánusok azt az üzenetet táplálták, hogy a kompromisszum árulás, hogy a másik fél nem egyszerűen hibázik, hanem egyenesen tönkreteszi az országot. Vagy hazaárulást követ el”.
A republikánusok vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump pénteki chicagói kampányrendezvényén Trump hívei és ellenfelei között összetűzésekre került sor, ezért Trump elnapolta a gyűlést. Két rendőr megsérült, öt tüntetőt letartóztattak.
Kaotikus viszonyok uralkodtak Donald Trump szombaton Ohióban és Missouriban tartott kampányrendezvényein is. Az ohiói Daytonban az elnökjelölt-aspiráns éppen elkezdte beszédét, amikor valaki felugrott a pódiumra és megragadta őt. A titkosszolgálatnak kellett közbelépnie: elvezették Trumpot, a rendezvényt pedig félbeszakították. Előzőleg Missouri államban, Kansas Cityben szintén Trump-ellenes tüntetők jelentek meg, s többször is félbeszakították a beszédét. Tüntetők fogadták őt Clevelandben is, ott néhány, magát orvosnak mondó férfi olyan trikót viselt, amelyen az a felirat volt olvasható: “muszlim orvosok életeket mentenek Clevelandben”.
Ugyanakkor a legfrissebb felmérés szerint – amelyet a Quinnipiac Egyetem közvélemény-kutatója végzett – Ohió államban Trump nyerésre áll a keddi előválasztások előtt, megelőzve a “hazai pályán” versenyző John Kasich ohiói kormányzót is.
Szombaton a republikánusok Wyoming szövetségi államban, a szövetségi fővárosban, Washingtonban, az Északi-Mariana-szigeteken és Guamon tartottak előválasztást, illetve jelölőgyűlést. A Washingtonban tartott jelölőgyűlést nagy meglepetésre Marco Rubio floridai szenátor nyerte meg, valamivel több, mint 37 százalékos támogatottsággal, és Donald Trumpnak csak a harmadik helyet sikerült megszereznie. Wyomingban Ted Cruz texasi szenátor áll nyerésre.