Nyugtalanító eredmények: Egyre hamarabb térnek át intravénás használatra a pszichoaktív szerek fogyasztói

Ír, brit, lengyel, cseh, román és magyar szervezetek, a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszerének regionális képviselői és civil szervezetek vannak jelen azon a mai nemzetközi konferencián, melyet az Ökumenikus Segélyszervezet rendezett budapesti központjában. A rendezvény a magyar karitatív szervezet Tisztább kép elnevezésű projektjének keretében jött létre. A találkozó célja egyrészt az, hogy a meghívott országok drog-fókuszpontjainak és tűcsere szolgáltatóinak mintegy 20 képviselője részletesen megismerje a projekt során eddig elért eredményeket. Másrészt pedig, hogy a résztvevők megosszák tapasztalataikat saját intravénás szerhasználóik szokásairól és helyzetéről. A rendezvény céljául tűzték ki azt is, hogy a Tisztább kép projekt során eddig megszerzett, illetve a jövőben gyűjtendő információit ezekben az országokban is hatékonyan hasznosíthassák. Ezt oly módon kívánják elérni többek között, hogy új kapcsolati hálót építenek ki a potenciális regionális szakmai szervezetek között.

A találkozót Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója nyitotta meg, majd Figeczki Tamás szakmai vezető ismertette a tavaly januárban indult Tisztább kép projektet.

Az eddig elért eredmények részletes ismertetése során megdöbbentő tények hangzottak el. Dr. Csorba József addiktológus és Péterfi Anna tudományos elemző nyugtalanító eredménynek nevezte, hogy a fiatalabb, 18 és 25 év közötti korosztály esetében igen korán kezdődik meg az intravénás szerhasználat. Míg a teljes mintában átlagosan 4,6 évvel az első kábítószer-használat után történt csak meg az első intravénás szerhasználat, addig a 18 és 25 év közöttiek körében már átlagosan 1,2 év után.

A projekt keretében végzett vizsgálatok alátámasztották, hogy az új pszichoaktív szerek hazai megjelenése és elterjedése óta növekszik a szintetikus katinonok injektálási módon történő felhasználása. Terepen és közvetlenül a szerhasználóktól begyűjtött minták toxikológiai vizsgálata eddig viszonylag kevés volt, éppen ezért fontos eredmény, hogy a 2015. április és 2016. január közötti időszakban elvégzett 2.339 vizsgálat 52%-a esetében kimutatták, hogy valamilyen szintetikus katinon volt az anyagmaradványokban azonosított főkomponens. Ez egy erős bizonyítéknak tekinthető, mely igazolja a szintetikus katinonok injekált szerek közti hazai dominanciáját. A vizsgálatok az eddigi projektszakaszban számos új összetevőt is feltérképeztek az intravénásan fogyasztott szerek körében. Bár elmondható, hogy egyes anyagok – például a pentedron – stabilan megragadnak a piacon, mások rövidebb időre feltűnnek, majd néhány hónap elteltével lecserélődnek.

 

Az előadásokat követően az európai workshop programja az egyes országok küldötteinek beszámolójával, majd moderált kerekasztal beszélgetéssel folytatódik.