Nyugat Itthon az Aranymúzeumban

Nyugat-Dunántúl az Aranymúzeumban: e szokatlan párosítással hívják fel a  figyelmet a szervezők a kedvelt régióra, Nyugat-Dunántúlra s egyszersmind  Budapest viszonylag új színfoltjára.

A rendezvénysorozatnak a belföldi turisztikai helyszínek bemutatása  mellett az is célja, hogy fővárosunk különleges, akár még kevéssé ismert  kincseit népszerűsítse. Ehhez keresve sem találhattak volna jobbat a Zelnik  István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumnál. A 2011 óta látogatható, délkelet-ázsiai  aranykincseket bemutató Zelnik-gyűjtemény nemcsak témaválasztását és műtárgyait  tekintve különleges: a tárlatnak az egykori Rausch-villa ad otthont. A  neoreneszánsz stílusban épült 19. századi polgári lakóház az Andrássy úton áll,  amely – épületeivel, emlékműveivel, múzeumaival – maga is kulturális sugárútnak  nevezhető. Az épület felújítását és múzeummá alakítását a Kogart végezte.  Megnyitása óta a múzeum, többször is helyet adott a kortárs irodalomnak,  legutóbb Karafiáth Oroslya tartott rendhagyó tárlatvezetést  szeptemberben.

Ezen  a különleges helyszínen mutatkozik be a Nyugat-Dunántúl, amelynek képviseletében  Tama István, a Magyar Turizmus Zrt Nyugat-dunántúli Regionális Marketing  igazgatója köszönti a megjelenteket. A térséget nevezhetjük akár ékszerdoboznak  is, amely – akár az aranymúzeum – számos kinccsel kápráztatja el a látogatót.  Itt található a különleges hangulatú Sopron, Kőszeg, a „nyugat királynője” a  római emlékeket gondos gazdaként őrző Szombathely, Győr, a kultúra városa, vagy  országhatárainkon túl is ismert gyógyfürdőink: Sárvár és Bükfürdő. Világörökségi  helyszíneink – Pannonhalma, Fertő-táj – , középkori váraink, barokk kastélyaink,  templomaink felejthetetlen kulturális élményeket tartogatnak. A Szigetköz,  Fertő-Hanság, a Soproni- és a Kőszegi-hegység, az Őrség vagy a zalai dombok  tájai gyalog, kerékpárral és vízen is bejárhatók. Az Őrség és Göcsej nyugalmat  árasztó tájain mind a mai napig élnek a népi mesterségek és  hagyományok.Volt  Fesztivál, Savaria Karnevál, Győri Barokk Fesztivál…a sor még számos eseménnyel  folytatható. Kikapcsolódás, feltöltődés, megújulás – ezt adja a régió az  odaérkező turistáknak, nem csak fizikai, de lelki és szellemi értelemben  is.

A kortárs irodalom tükrében ezúttal Kautzky Armand mutatja meg a  Nyugat-Dunántúlt, felolvasószínházát ezúttal is Dóka Attila gitárelőadása kíséri. A  régió bemutatása nem maradhat el anélkül, hogy megemlékeznénk Weöres Sándorról.  A költő Szombathely szülötte, s bár hivatását egy másik városban találta meg,  vissza-visszatért szülővárosába, s rendszeresen publikált a Vasi Szemlébe és az  Életünk című folyóiratba is. Szobrát 2007-ben avatták fel a szombathelyi Ady  Endre téren. A költő munkássága előtt tisztelegve Kautzky Armand, Szabó Zoltán  Attila, valamint Dóka Attila közösen tart zenés irodalmi barangolást a  Weöres-univerzumban és az Újnyugat-csillagképben. Az este vendégeként  köszönthetik Nagy Ferót, aki a költő munkásságát idézi meg saját  felfogásában. Előadását ezúttal szintén Weöres Sándornak szenteli a slam poetry  hazai kulcsfigurája, a legutóbbi esten nagy sikert aratott Áldozó  Krisztián.

A térség nem utolsósorban borvidék is, az érkezőket tehát kékfrankos  kóstoló fogadja, de a hely szellemére tekintettel a teázás sem maradhat el a  Távol-Kelet különleges hangulatát sugározó Sövény Aladár teaházban. A különleges  helyszín méltó keretet teremt a kincseket rejtő térségbe tett képzeletbeli  utazáshoz, amelyet remélhetőleg valóságos utazás is követ majd, hiszen mindehhez  nem kell a Távol-Keletre utaznunk.

A Nyugat Itthon rendezvénysorozat alapkoncepciója szerint hazánk tájait  nemcsak képeken és videókon örökíthetjük meg, hanem irodalmi művekben,  útleírásokban vagy akár bordalokban is. A Magyar Turizmus Zrt. és az Újnyugat  Irodalmi Kör közös estjein az ország kulturális értékeit mutatják be a művészek  szemével, kiemelve az egyes turisztikai desztinációkat és kulturális fontosságú  helyszíneket. Az év kezdete óta szervezik egy tető alá a hazai jellegzetes  tájakat, értékeket és a magyar kultúrát: az irodalmat, a zenét, a gasztronómiát  vagy a táncot. A Nyugat Itthon az itthon.hu weboldal önálló rovata is, ahol a  Magyarországról, belföldi utazási élményekről szóló verseket, prózákat  olvashatják is az irodalomszerető látogatók. (Link: http://kultura.itthon.hu/nyugatitthon)

A műveknek természetesen központi szerep jut minden Nyugat Itthon  eseményen: hol megzenésítve, hol átértelmezve, hol egyszerűen csak felolvasva  kelnek életre a színpadon. Egy részük e rendezvények alkalmával hangzik el  először közönség előtt. A műsor irodalmi szerkesztője, az Újnyugat Irodalmi Kör  alapító-főszerkesztője Szabó Zoltán Attila.

A versek, prózák, úti leírások szerzői és előadói között Erkel-, Jászai-,  József Attila- vagy éppen Kossuth díjas alkotókat tisztelhetünk. Rendszeres  szerzők a Nyugat Itthon életében Zalán Tibor, Petőcz András, Vörös István, akik  szereplőként is részt vettek egy-egy Nyugat Itthon rendezvényen. Csikós Attila  pedig az augusztus 29-i rendezvény egyik házigazdájaként is szerepelt. Számos  „Nyugat Itthonos” művet köszönhetünk továbbá Hegyi Botos Attilának, Bolemant  Lászlónak, Bak Ritának, Draskóczi Ágnesnek, Novák Valentinnek, Váczy Andrásnak,  Schwalm Zoltánnak. Az elmúlt 8 rendezvényen a Nyugat Itthon szereplője, előadója  volt Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert, Lukács Sándor, Dr. Czeizel Endre, Dr.  Csernus Imre, az Omega együttesből jól ismert Benkő László, Cserna Antal, Détár  Enikő, Nemcsák Károly és Schnell Ádám, de lehetne folytatni a sort akár Szamos  Gabriellával, vagy a Magyar Állami Népi Együttessel is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*