„Nyugat Itthon” Irodalmi utazás – nem csak beavatottaknak

A kortárs irodalom és a kulturális turizmus párosításával igyekszik az irodalomkedvelők figyelmét felkelteni a Magyar Turizmus Zrt. A Nyugat Itthon kampánnyal igen különleges módon, a kortárs költők és írók szemével, kiváló előadóművészek tolmácsolásában mutatják be a magyarországi turisztikai régiókat. Ezzel a rendezvénnyel csatlakozik az MT Zrt. a Magyar Kultúra Napja programsorozathoz.

DSC_1708mGyakran egy-két jól megválasztott gondolat, mondat is elegendő, hogy elénk varázsoljon egy tájat. Bizonyára sokan vannak azok is, akik egy-egy mű olvastán kíváncsiak lesznek a cselekmény helyszínére a valóságban. A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) által szervezett Nyugat Itthon kampány a magyar kortárs irodalommal összefogásban, az élményt átadva csábítja kulturális barangolásokra a közönséget. A kampány két részből, egy online irodalmi utazásból és egy rendezvénysorozatból áll. A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Összesen tizenkét rendezvényről van szó, így egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik. A kulturális értékek megragadása mellett az MT Zrt. jelen lévő képviselői konkrét utazási tippekkel is szolgálnak majd a vendégeknek. Az élménnyel minden érzéket igyekeznek megszólítani, így zenés előadások, pálinka és borkóstolók is színesítik a bemutatókat.

Lehet, hogy sokaknak az érettségi tételek jutnak az eszébe, ám tankönyv ízűelőadásokról szó sincs: az Újnyugat Irodalmi Kör szerzői gárdája és a neves előadóművészek garantálják az igényes szórakozást. A versek, prózák, úti leírások szerzői és előadói között Erkel-, Jászai-, József Attila- vagy éppen Kossuth díjas alkotókat tisztelhetünk. Csukás István vagy Lackfi János nevét például nemcsak a beavatottak ismerik, gondolataikat többek között Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Kulka János, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Papp János, Szombathy Gyula, Márton András, Cserhalmi György, Tompos Kátya és Kálloy Molnár Péter tolmácsolja majd a programsorozat állomásain. A művek egy része a rendezvény alkalmával hangzik el először közönség előtt.

Az online kampány részeként összesen 99 db, utazásra ösztönző irodalmi mű készül, amelyeket Magyarországon elsőként az MT Zrt. jelentet meg a www.itthon.hu portálja főoldaláról elérhető „Nyugat Itthon” menüben. A honlap mellett, a társaság közösségi oldalain, az Élmény Itthon felületein is találkozhatnak az érdeklődők a kortársalkotásokkal.

Az első rendezvényen az Alföldről írt művek hangzottak el Lukács Sándor, Jászai Mari-díjas érdemes művész előadásában a New York kávéházban, ahol Adyék óta először mutattak be újonnan íródott„nyugatos” műveket. Az irodalmi bemutatkozás mellett az MT Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága és több turisztikai szolgáltató ismertette az érdeklődőkkel az Észak-Alföld régió turisztikai kínálatát.

„A Magyar Turizmus Zrt. minden erejével támogatja a magyar kulturális életet és a kulturális turizmust felpezsdíteni kívánó kezdeményezést. Bízunk abban, hogy a programsorozat kedvező fogadtatásra talál. Reményeink szerint a kortárs irodalom régiós rejtett kincsekre rámutató alkotásai friss lendületet adnak majd az utazási döntésekhez, kulturális barangolásokhoz is.” – nyilatkozta Horváth Gergely, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

[nggallery id=2]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*