Nyugat Itthon-est Krúdy egykori otthonában

Az Újnyugat Irodalmi Kör napjaink egyik legaktívabb művészeti csoportja. Szabó Zoltán Attila alapító amellett, hogy a Nyugat Plusz főszerkesztője, a Magyar Turizmus Zrt-vel közös Nyugat Itthon kampány művészeti vezetője, egyúttal Kálloy Molnár Péter színművésszel – aki a szépirodalmi folyóirat szerzője, s a Petőcz András vezette szerkesztőbizottság tagja –, közös filmet jegyez: A koronatanú (Hetényi Károly évszázada) a Kulturális Örökség Napjainak részeként volt látható az Óbudai Társaskörben vasárnap.

A Nyugat Itthon következő eseményére is Óbudán kerül sor, a Társaskörrel szemben a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Nem akármilyen épület ez, elvégre valaha a Korona tér 1. szám alatt lakott Krúdy Gyula. Szeptember 26-án este fél héttől a Nyugat Itthon rendezvényén Csuja Imre színművész, valamint Sáry László és Sáry Bánk zeneszerző és Dóka Attila gitárművész ad áttekintést a legújabb újnyugatos művekből, amelyek az Itthon.hu-n olvashatóak. Természetesen az est során megidézik majd Krúdyt, illetve a szekszárdi születésű Babits Mihályt is.

A rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Összesen tizenkét rendezvényről van szó, így egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozhat. A Nyugat Itthon csütörtöki előadásán a Dél-Dunántúlt mutatják be. Egyúttal lappremierre is sor kerül, mivel a Nyugat Plusz most jelent meg.

A legújabb Nyugatban olvasható – egyebek mellett – Czeizel Endre Weöres-esszéje, Bíró József, Bolemant László és Debreczeny György a száz éve született költő-géniusz előtt tisztelgő alkotásai, továbbá Zalán Tibor Tükör című haikuja, Babics Imre: Lugasmadár, Schwalm Zoltán: Partfal, Petőcz András: A Sötétség Földjén, Draskóczi Ágnes: Nem analóg többé című verse. Csikós Attila prózáját (Transz) Slash és a Sziget Fesztivál ihlette.

A  „Bor és irodalom a házban, ahol Krúdy Gyula élt… – a Dél-Dunántúl kortárs irodalmi tükörben” elnevezésű esten – amely a Turisztikai Világnap méltó kísérőrendezvénye egyben – elhangzó alkotások:: Csikós Attila: Altáró, Debreczeny György: Áldozz a pásztornak, Hegyi Botos Attila: Van egy föld, Petőcz András: A Balaton – éjjel, Schwalm Zoltán: Pécsi vándorének (wurlitzerre), Zalán Tibor: Tükör.

P.A.

A Nyugat Itthon-kampány eddigi helyszínei:

2012. december 10. Gödöllői Királyi Kastély Barokk Színház

2013. január 24. New York Palota

2013. február 21. Hotel Nemzeti

2013. március 27. Hagyományok Háza

2013. április 11. József Attila Színház

2013. május 9. Hemingway étterem

2013. június 21: Szamos Gourmet Ház (együttműködésben a Duna Fesztivállal)

2013. július 25: Tabán mozi

2013. augusztus 29: WnDrLnd romkocsma (Margitsziget, Holdudvar)

 

Nyugat Itthon – 2013. szeptember 21:

Magyar Kereskedelmi- és Vendéglátóipari Múzeum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*