Nyolcvannál is több programot kínál az idei Óbudai Nyár

Tizennyolc helyszínen több mint 80 program, köztük kiállítások, színielőadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, operaelőadás, gyermekprogramok, filmvetítések töltik meg a harmadik kerület utcáit és tereit június 7. és augusztus 30. között az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében.

    “A kerületben zajló fejlesztések a közösségépítést szolgálják, hasonlóan az Óbudai Nyár sorozathoz, amely 2001 óta teremt jó alkalmat a kerület lakosainak az egymással való találkozásra a kulturális programokon keresztül” – fogalmazott Bús Balázs, a kerület polgármestere a rendezvénysorozat keddi sajtótájékoztatóján.
    Az Óbudai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló program június 7-én az Óbudai Korok Fesztiváljával veszik kezdetét az amfiteátrumban. Az első alkalommal tartandó programon az ókortól a középkoron át Krúdy Gyula századfordulós környezetéig bemutatják a korabeli kultúrát, viseletet, hangszereket, szokásokat. A szervezők arra bíztatják a látogatókat hogy öltsenek jelmezt és úgy kapcsolódjanak be a barokk udvar, a Krúdy-negyed vagy az amfiteátrum programjaiba.
    A Zichy-udvarban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadás mellett Ronald Harwood Nagy négyes című darabját is bemutatják, július 19-én pedig szintén itt lép fel húsz év után először szabadtéren az East zenekar.
    A Fő téren felállítandó színpadon ebben az évben is olyan népszerű művészek zenélnek, mint a Muzsikás együttes, Demjén Ferenc, a Djabe és Steve Hackett, a Csík Zenekar, Orosz Zoltán és a Benkó Dixieland Band. A Kobuci kertben Hobo és bandája, valamint egy háromnapos blues fesztivál várja az érdeklődőket.
    Az Óbudai Társaskör színielőadásokkal és zenés produkciókkal készül a nyár folyamán. A Szív Hídjai című darab mellett szerepel a repertoárban a Krúdy-művekből összeállított Óbudai csodadoktor című szerelmes játék és a Hrabal-írásokból született Szigorúan ellenőrzött vonatok is. A zene rajongókat ezen felül operaelőadásokkal, zongoraesttel és francia sanzonokkal várják.
    Az Óbudai Múzeum a múzeumok éjszakája programjaiba egy izgalmas “sorslabirintus” programmal kapcsolódik be a holokauszt-emlékév jegyében, zenés felolvasást tartanak Goda Gábor Zsidó mesék és legendák című könyvéből, lesz hóra táncház és a Budapest Klezmer Band is koncertet ad.
    A mozikedvelőknek a Kobuci kertben Bujtor István-válogatással készülnek, ahol az előadások után a színművész pályatársaival és családtagjaival is lesz lehetőség beszélgetni, a Fellini Római Kultúrbisztróban pedig európai művészfilmeket vetítenek.
    A családok fiatalabb tagjait a Gyerekszigeten várják számos programmal, valamint a Kaláka, az Alma zenekar és a Kolompos együttes koncertjeivel kedveskednek nekik.
    A fesztivál újdonsága, hogy június 16-tól minden hétfőn délután zenei programokat szerveznek a Békásmegyeri Közösségi Ház előtt, valamint multikulturális táncfesztivált is rendeznek június 22-én, augusztus 30-án pedig itt tartják az Óbudai Nyár záró eseményét, a Hékás Békás programsorozatot is.
    Részletes műsor az obudainyar.hu oldalon olvasható.

Forrás:MTI