Nyilvános defibrillátorokat helyzetek üzembe Bécsben

Életmentő defibrillátorokat adtak át a Mariahilfer Straße három pontján Bécsben. A készüléket szükség esetén laikusok is használhatják, mivel automatikusan kapcsolódik a mentőszolgálat központjához, ahonnan instrukciókkal látják el a segítségnyújtókat.

Bécs Város a Gewista-val és a Puls egyesülettel együttműködésben defibrillátorokat helyez üzembe a város tíz forgalmas helyszínén. Legutóbb a Mariahilfer Straße három pontján adtak át újraélesztő készülékeket.

A hirtelen szívhalál Ausztriában a leggyakoribb halálok, ilyenkor minden perc számít. A vitrinekben tárolt defibrillátorokat vészhelyzet esetére helyezték el, használatuk nem igényel komolyabb szaktudást. A Gewista-oszlopokba már egy új rendszert is telepítettek az újraélesztő készülék mellé: a „SmartLink” nevű program egyrészt rendszeresen ellenőrzi a defibrillátor működőképességét, másrészt használat esetén riasztást kapcsol be. Amint valaki kiveszi a vitrinből a készüléket, automatikus telefonkapcsolat jön létre a mentőszolgálattal és aktiválódik a GPS helymeghatározás, hogy a segítség minél hamarabb odaérjen. Míg a mentő úton van, a központból fontos utasításokat adnak az elsősegélynyújtónak.

 

A defibrillátorokat tartalmazó oszlopok azonban további funkciót is ellátnak. A vitrin melletti érintőképernyőn látható a használati útmutató, amely egy digitális várostérképpé változik, ha valaki rákattint. Az oszlop hátoldalán pedig egy HD képernyő található, amely reklámfelületként funkcionál.