Nyílt nap a bécsi start-upoknál

Start-upok nyílt napját rendeznek „Gründen in Wien” (Bécsben alapítani) címmel 2014. október 10-én az osztrák fővárosban. A 120 új vállalkozás részvételével 50 helyszínen zajló rendezvény célja, hogy másoknak is kedvet csináljon a cégalapításhoz és bátorságot adjon az ötleteik megvalósításához.

 

„Ezzel a nappal a vállalkozásokhoz szeretnénk közelebb vinni az embereket, rávenni őket arra, hogy bepillantsanak a kulisszák mögé. Szeretnénk fellelkesíteni őket, hátha egyikük-másikukban megmozdul a vállalkozói gén.” – magyarázza Gerhard Hirczi a Wirtschaftsagentur Wien (Bécsi Gazdasági Ügynökség) ügyvezető igazgatója.

Az osztrák fővárosban tavaly 8.456 új vállalkozást alapítottak, csaknem kétszázzal többet, mint egy évvel korábban. Bécs egyébként a külföldi start-upokat is tárt karokkal várja: idén először kaphatja meg két nemzetközi kezdő vállalkozás a „Welcome Package”-t. Az október végén megrendezett Pioneers Festival során átadott csomag útiköltséget, szállást, közösségi irodahelyet és tanácsadást tartalmaz 7.500 euró értékben. „Így akarunk szuper start-upokat Bécsbe hozni és lehetőséget adni nekik a fejlődésre” – mondja a Wirtschaftsagentur vezetője.

A 2014. október 10-én megrendezett nyílt napon az érdeklődők körülnézhetnek a start-upoknál, befektetőkkel találkozhatnak és támogatási lehetőségeket ismerhetnek meg.Ellátogathatnak például a méret utáni farmereket készítő Gebrüder Stitch-hez, vagy új recepteket szerezhetnek a Feinkochtól, akik egy-egy ételhez előkészítve, megfelelő adagban előre csomagolva kínálják a hozzávalókat – természetesen recepttel és pontos elkészítési útmutatóval együtt.

A start-up nap egyik főszereplője egyébként a LOFFICE, akik Budapesten már négy Bécsben pedig egy közösségi irodát működtetnek. „Frauen ohne Grenzen” (Határtalan asszonyok) programjuk célja, hogy olyan nőket bátorítsanak, és erősítsék az önbizalmukat, akik vállalkozói terveket dédelgetnek, de egyelőre nem mernek belevágni az üzletbe.

A nyílt nap során lesz még villámrandi szakemberekkel, üzleti koncepció bemutatása, tanácsadás, workshop és közös főzés közösségi irodában is.

A startup nap részletes programja: www.gruendeninwien.at