Növekvő súlyt kap a belső ellenőrzés a gazdasági felsőoktatásban

Együttműködési megállapodást írt alá a Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete (BEMSZ) a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolával, melynek keretében a szakmai szervezet segíti a főiskola vezetőképzése belső ellenőrzésre vonatkozó tananyagának kidolgozását, valamint a kapcsolódó képzések és számonkérések folyamatát.

 

A korrupció elleni küzdelem, az uniós támogatások ellenőrzése és a közszféra belső ellenőreinek képzése áll a két évtizedes jubileumát ünneplő Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete tevékenységének középpontjában. A szervezet e célok elérése érdekében látja el közfeladatait mind a nevelés és oktatás, mind a képességfejlesztés és ismeretterjesztés területein.

E törekvések mentén a BEMSZ a gazdasági élet számos szervezetével működik együtt az üzleti és közszférában egyaránt. Immár három éve partnere a Budapesti Gazdasági Főiskolának, mely idő alatt a főiskola alap- és mesterképzésében való részvétele mellett kutatási, pályázati, illetve gyakornoki programokat is közösen valósít meg az intézménnyel. Az Ernst & Young könyvvizsgáló céggel csalásmegelőzési témában kooperál évek óta.

A Nemzetgazdasági Minisztériummal a korszerű nemzetközi belső ellenőrzési standardok hazai bevezetésében és gyakorlati alkalmazásának elősegítésében működik együtt, miközben immár öt éve az Állami Számvevőszékkel közös munka többek közt a közszektor gazdálkodásának ellenőrzésére, illetve a közszférát érintő korrupciós kockázatelemző tevékenység kereteinek fejlesztésére koncentrál.

A Belső Ellenőrök Nemzetközi Szervezete (IIA Global) 1941-ben alakult meg, mára szinte valamennyi fejlett gazdaságú országban létezik képviselete. Éppen 20 éve, 1995-ben hozták létre Belső Ellenőrök Magyarországi Szervezete néven hazai szervezetét, amely tíz éve közhasznú egyesületként működik. A BEMSZ taglétszáma 320 fő, ami a hazai belső ellenőrök becslés szerinti számának 15-20 százalékát teszi ki.