Nikoletti-interjú a Wirtschaftsblattban, Fricz Tamás a Die Pressében az antiszemitizmus-képről

Az osztrák-magyar kapcsolatok 95 százaléka problémamentes, hangoztatta a Wirtschaftsblatt című osztrák üzleti napilapban pénteken közölt interjúban Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Fricz Tamás politológus pedig a Die Presse című osztrák konzervatív napilapban vendégkommentárként megjelent cikkében úgy vélekedett, hogy a külföldi sajtóban az antiszemitizmusra vonatkozóan torz kép jelenik meg Magyarországról.

    Nikoletti Antal a Raiffeisen esetleges kivonulásával kapcsolatban úgy vélekedett, ha egy cég elhagy egy piacot, szívességet tesz versenytársainak. Hosszú távon nem tűnik kifizetődőnek azon bankok stratégiája, melyek az ügyfelek helyett a gyors növekedésre koncentrálnak – tette hozzá.     Ahhoz a kérdéshez, hogy a gazdasági helyzet javulása ellenére is maradnak-e a különadók, a helyettes államtitkár nem kívánt kommentárt fűzni, de azt megjegyezte, hogy ezekkel az összegekkel is számolnak az állami költségvetésben.     Nikoletti Antal úgy vélte, Magyarország a régió egyik legversenyképesebb országa, így főként a termelő iparban további befektetőket várnak. A kormány öt osztrák nagyvállalattal is stratégiai partnerségről tárgyal – mondta.     Fricz Tamás politológus a Die Pressében arról írt, mi az, amit szerinte a nemzetközi sajtójelentésekben az antiszemitizmussal összefüggésben “elhallgatnak” Magyarországról, és ami miatt torz kép jelenik meg a médiában. A vendégkommentátor szerint feltűnő, hogy a cikkekben a probléma vázolása, a kritikák és az értékelések hasonlóan csengenek, és a végkövetkeztetések is hasonlítanak. Meglátása szerint az antiszemitizmussal kapcsolatos vádak a miniszterelnök és pártja, a társadalom, de mindenekelőtt a Jobbik ellen irányulnak – a baloldali ellenzék ellen viszont soha. Fricz Tamás úgy vélte, hogy “a külföldi cikkek nagy része nem tesz világos különbséget a nemzeti konzervatív kormánypárt, a Fidesz és a szélsőjobboldali Jobbik között”. A nemzetközi sajtó célja szerinte, hogy “egy kalap alá vegye a Fideszt és a Jobbikot, így ugyanis könnyebb antiszemitizmussal és szélsőjobboldalisággal vádolni a kormányt”.     A szerző szerint a szóban forgó cikkekben a tényeket, adatokat és információkat is gyakran elferdítik. Azt például nem írják le, hogy az iskolákban az ezredforduló óta minden évben megemlékeznek a holokausztról, jövőre pedig holokauszt-emlékév lesz.

http://wirtschaftsblatt.at/home/nachrichten/europa_cee/1485186/Ungarns-Staatssekretaer_Beziehungen-problemfrei http://diepresse.com/home/meinung/gastkommentar/1485204/Das-entstellte-Bild-von-Ungarn-in-der-Weltpresse

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*