Niedermüller Péter levélben fordult a EP Kulturális és Oktatási Bizottságának elnökéhez a szegregációt támogató törvényjavaslat ügyében

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője a Silvia Costanak, a bizottság elnökének címzett levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a köznevelési törvény módosítása sérti a jogállamiság elvét, és megnyitja a lehetőséget szegregált iskolák szervezésére, így sérti az egyenlő esélyekre és a diszkriminációmentességre vonatkozó hatályos európai szabályokat.

Felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar bíróságok a hatályos jogszabályok alapján minden alkalommal megállapították a jogsértést a roma gyerekek szegregált oktatása esetében.  A legutóbbi ilyen per 2014. november 6-án zárult jogerősen, és mondta ki, hogy Nyíregyházán a Huszár elkülönített iskola működése jogsértő.

Niedermüller Péter szerint a Kormány a rendelet segítségével kívánja “felpuhítani”, megkerülni a szigorú törvényi szabályozást, és utat nyitni a szegregáló iskolák számára. A módosítás nemcsak a szegregált iskolába kényszerített roma diákok jogait veszélyezteti, de jogbizonytalanságot is teremt.

A képviselő a levelében felkéri az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökét, hogy kérjen további információkat a magyar kormánytól és az illetékes Navracsics Tibor uniós biztostól az ügyben. Amennyiben a magyar országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, a képviselő közvetlenül az Európai Bizottságnál is kezdeményezi majd a jogszabály vizsgálatát.- írta szerkesztőségünknek megküldött levelében a DK sajtóirodája.