Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, Gödöllő

Közép-európai filmfesztivál, természet és környezetvédelemi Jamboree”

A Fesztivál időpontja 2015. május 14-17.

A CARPLOVE International Nonprofit Kft., Gödöllő Város, a Haszonállat-génmegőrzési Központ, Gödöllő és a Magyar Tudományos Filmegyesület idén első alkalommal rendezi meg hazánkban, Gödöllő városában a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált.

A Fesztivál mottója a „Természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás, élhető vidék”. Ezen gondolatok és értékek köré rendezve kívánják a szervezők megvalósítani a Fesztivál céljait, azaz

 elérni, megszólítani az embereket, a fiatalokat, felhívni a figyelmet környezetünkre, bolygónkra, arra, hogy ami körülvesz minket mennyire érzékeny és mennyire kell, hogy odafigyelve és tudatosan éljünk benne.

 elérni, hogy a kárpát-medencei térség magyar nyelvűalkotóműelyei a Fesztivál által erőíteni tudják kapcsolataikat. Létrejöjjenek olyan kezdeményezések, amik eredményeként, megismerve, megértve a nemzetközi trendeket, nemzetközileg is elismert alkotások jönnek létre.

 elérni, hogy kiemelt területté váljon a fiatalok és a fiatalok által jegyzett amatő műelyek közötti kapcsolat Fesztivál általi építése, az elindításra kerülőmentor program által a fiatalok fejlőésének segítése.

A világ változik, változnak a kihívások, változnak az információs csatornák és változnak az alkotók is.

A Fesztiválon és a Fesztivál által, az alkotók a természetvédelmi, környezetvédelmi intézményekkel, vállalkozásokkal és szervezetekkel (WWF, Magyar Madártani Egyesület, Magyar Természetjáró Szövetség) együtt, közösen demonstrálják, mutatják be tevékenységüket, céljaikat és eredményeiket. A filmek keretet adnak mindehhez.

A Fesztivál célja a jövőgenerációjának elérése, a bizonyosság, hogy majd nekik is lesz mit továbbadniuk. A Fesztivál ennek megfelelőn egy Jamboree szeretne lenni, célcsoportja a fiatalok és a családok!

 A Fesztivál pénteki napja kiemelten Diáknap, általános és középiskolás csoportokat várunk

 Szombaton és vasárnap a családok számára lesznek tartalmas kísérőendezvények.

www.godollofest.com

CARPLOVE International Nonprofit Kft. Nemzetköi Termézetfilm Fesztivá, Göölő1172 Budapest, Jászdózsa utca 30. info@godollofest.com http://www.godollofest.com

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál eddigi eredményei:

 424 érvényes nevezés a világ 42 országából

 nemzetközi zsűi 50 díj

 Meghívásra került a Brüsszeli Zöld hétre e TeSzedd mozgalommal együtt

 Csatlakozott hozzá és vetítésre kerülnek a Green-Goo Európa Uniós rövidfilm verseny, (környezetvédelem) és az OHÜ hulladékgazdálkodási rövidfilm versenyének nyertes filmjei versenyen kívül.

 A szakma nagyjai megalakították a Rockenbauer-emlékdíjat

 A Fesztivál megalapította a Kárpát-medencei alkotói díjat

Gödöllő mint a természetfilmezés helyszíne

Gödöllő volt a Filmgyár Természetfilm stúdiója, nagy alkotások Lutra, Gyöngyvirágtól Lombhullásig meghatározó részeit itt a környékben forgatták.

Világ Cserkész Világ Jamboree 1933-ban Gödöllő volt.

A város adottságai kiválóak egy Fesztiválra, amit remélünk, a közönség is elfogad. A szakma a nagy nevezési szám alapján elfogadta, a helyet, a Fesztivált, a közönséget várjuk és együtt egy hagyományt teremtettünk.

A programok 7 helyszínen zajlanak:

Gödöllő Királyi Kastély Lovarda, ami a vetítések főhelyszíne és az „mber és természet” címűfotókiállítás tere. A Királyi Kastély Díszudvarán szombaton és vasárnap Kézműes termékek vására kerül megrendezésre.

Műészetek Háza, ahol a Vadászat, halászat/horgászat szekció kerül bemutatásra vadászati festmény és csontszobor kiállítással egybekötve.

Filmszínház, ami a 3D vetítéseknek ad otthont.

 Városi Könyvtár, ahol a Fesztiválra nevezett és zsűizett filmek kerülnek bemutatásra, ízelítő adva a Fesztiválra nevezett filmek sokszínűégébő.

Alsópark, ahol a természet és környezetvédelem témájában szórakoztató családi programok kerülnek megrendezésre. A teljesség igénye nélkül, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportja a Fesztiválhoz csatlakozva rendezi meg idén a Madarak és Fák Napi rendezvényét, a WWF bemutatja a Zöld Generáció programját, a Magyar Természetjáró Szövetség pedig a Kéktúra népszerűítével lesz jelen. A Fesztivál közönsége lehetőéget kap a zöld energiák megismerésére, a gyerekek játékos formában gyarapíthatják ismereteiket a szelektív hulladékgyűtés, az újrahasznosítás és a tudatos vásárlás témájában, a cserkésztáborban pedig bepillantást nyernek a cserkész élet mindennapjaiba. A Fesztiválra látogatók megismerhetik és megkóstolhatják a nemzeti parki termékeket, és találkozhatnak a Pilisi Parkerdő– Budakeszi Vadaspark állataival stb.

Főér, ahol péntek és szombat este szabadtéri vetítések és könnyűenei koncertek szórakoztatják a közönséget.

Erzsébet Királyné Étterem, mely a zártkörűszakmai rendezvényeknek ad otthont.

Szekciók:

 természetfilm

 vadászat, halászat/horgászat

 dokumentumfilm:

o természetvédelem, környezetvédelem, biodiverzitás

o természeti értékeink, természet, mint turisztikai desztináció

o tudomány és természet

o vidéki élet, fenntartható gazdálkodás

o természetvédelem

 etű

 kisjátékfilm

 animáció

A Fesztivál gáláján, május 17-én délután, ünnepélyes keretek között kerül sor a Fesztivál díjainak átadására

 10 szekcióban/kategóriában I-III. díj,

 5 technikai díj,

 7 különdíj,

 6 médiatámogatói díj és

 5 Magyar alkotói különdíj. (fiatalok)

 Itt kerül átadásra előzör a Kárpát-medencei alkotói díj és a Rockenbauer-emlékdíj.