Nemzeti ünnep a FIX Magazinban

Kedden, március 15-én ünnepeljük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulóját. Az egész országban megemlékezések, ünnepségek, programok várják az érdeklődőket, így a FIX Magazin témája sem lehet más ezen a napon, mint a majd két évszázada történt események felelevenítése, és a megemlékezés az akkor történtekről.

Ennek megfelelően először arról tudhatunk majd meg bővebb információt, hogy mik a hungarikumok. A hivatalos megfogalmazás szerint a hungarikum gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A hungarikum törvény rögzíti és szabályozza, hogy mi is számít hungarikumnak. De pontosan mit is jelent ez a meghatározás? Hogyan lehet valami hungarikum? Elmondja nekünk Birinyi József hungarikum szakértő, a Hungarikum Szövetség elnöke.

Ezután egy picit kitekintünk a március 15-e utáni eseményekre, és a huszárságról fogunk beszélgetni.  A huszár, mint lovas katona neve, 1458-ra, Mátyás király korába nyúlik vissza, amikor a király rendelkezése szerint húsz telkenként egy lovas katona kiállítására kötelezte alattvalóit. A könnyű fegyverzetű huszárok a pajzsosok alkotta biztonsági gyűrűből kitörve, elsőként csaptak rá az ellenségre, állandóan nyugtalanították azt, de a nagyobb ellenséges erő elől kitértek, a nehéz lovasság mögé húzódtak, amint azonban a támadásra újból kedvezővé vált a pillanat, ismét előretörtek, és váratlanul csaptak le a mit sem sejtő ellenségre. A huszárság 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről Müller Ádám fog nekünk beszélni.

Ezután a március 15-i forradalom jelentőségéről lesz szó, ugyanis nem csupán hazánkban volt kiemelkedő fontosságú esemény, hanem egész Európa történelmében jelentős szerepe van Petőfiék bátorságának. Hogy miért volt történelmi jelentőségű a forradalom, arról Dr. Basics Beatrix történész fog mesélni nekünk.

Végül pedig a magyar zászlóról tudhatunk meg többet Balogh László zászlószakértőtől, aki beszélni fog nekünk a nemzeti lobogónk eredetéről, történelméről, és egyéb érdekességeiről is.

Tartsatok velünk, és ünnepeljünk együtt március 15-én is a FIX Magazinban, 17:00-tól!