Nemzetfogyás Európában – az egyénközpontú társadalmak csapdái

Sokat beszélünk Európa elöregedéséről, hazánkban egyre gyakrabban hangzik el a nemzetfogyás, sőt a nemzetpusztulás drámai kifejezése. A népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák kezelésével foglalkozó Dr. Ősapay György szerint a probléma lelki és testi kiváltó okain is lehet segíteni.

A gyermekáldások elmaradása világszerte problémaként jelentkezik, Magyarországon kifejezetten kritikus értéknél tart a termékenységi arányszám. Vizsgálják az okokat szociológusok, pszichológusok, orvosok, genetikusok, népesség és gyógyszerkutatók.
“Történelmi távlatában nézve a hazai, de akár az európai nemzeti népszaporulat csökkenését, igen borús képet látunk. A reprodukciós ráta (termékenységi arányszám, amely megmutatja, hogy hány gyermeket szül átlagosan egy nő élete folyamán) kritikus értéknél tart hazánkban (jelenleg 1,28-1,3), ami a nemzet fogyását vetíti előre. A nyugati országokban is csak pár tizeddel magasabb (1,6%) értékek vannak, egész Európában cselekvésért kiált a probléma” – mondta Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora, aki munkájának jelentős hányadát az Amerikai Egyesült Államokban végzi.
Amíg a tudósok statisztikai elemzéseket készítenek, addig mi, magyar emberek, tartunk-e néha önvizsgálatot? Szabad-e a karrierre, önmegvalósításra hivatkozni akkor, amikor körülöttünk minden középkorú vagy idős ember elmondja, hogy élete legnagyobb alkotása: a gyermeke?
“Az egyénközpontú társadalmak csapdája, hogy a babavállalás a pályaív építése és az egzisztencia megteremtése utánra sorolódik. Sőt nem egyszer elhangzik a szingli lét előnyeként a szabadság iránti vágy hosszú időn át való sikeres kielégítése, amelyet csak  akadályozna egy korai párkapcsolat, pláne a gyermekvállalás. Hatalmas tévedés, ha valaki a sokaknak rossz szociális helyzetében keresi az újszülöttek számának drámai csökkenésének okát, mert sajnos a jó egzisztenciális körülmények közt élők gyakrabban hezitálnak a karrier építés és a családalapítás között, nem egyszer a karrier javára” – nyilatkozta a szakember.
Ősapay doktor szerint a nemzetfogyás másik fő oka a nagyszámú nemfunkcionális férfimeddőség, amelyen lehet segíteni, ám az érintettek sokszor nem is tudják, hogy mit tehetnének. Tény, hogy a meddőnek vélt párok esetében 60 százalékban a férfiak “felelősek” a terméketlenségért és csak 40 százalékban a nők.
“A stressz megelőzésével vagy kezelésével, a környezeti ártalmak kiküszöbölésével, a sportolási és öltözködési szokások ésszerűsítésével, a vitaminok és nyomelemek hiányának pótlásával ma már segíteni lehet a férfiak meddőségén. Vannak hatékony alternatív gyógyhatású, nem gyógyszeres beavatkozások is, mint a Ferulant, amely egy amerikai és egy magyar cég együttműködése nyomán került hazai forgalomba” – mondta Dr. Ősapay György, aki amerikai tapasztalataival idehaza is segíti a babért küzdő párokat.