Németországban nincs helye az emberi méltóság megsértésének

Németországban nincs tolerancia mindazokkal szemben, akik megsértik az emberi méltóságot és nem segítenek a bajban – jelentette ki a német kancellár szerdán a Szászország tartománybeli Heidenauban működő menekültszálláson tett látogatása után.

    Angela Merkel ismét elítélte a szállásnál a múlt hét végén történt idegenellenes zavargásokat, szégyenletesnek és visszataszítónak nevezve azokat.
    Hangsúlyozta: minél többen világossá teszik, hogy a Heidenauban történtek elfogadhatatlanok, “annál erősebbek leszünk, és annál jobban megoldjuk majd” a menekültválság révén keletkező feladatokat, amelyek “hatalmas erőfeszítést igényelnek”.
    A kancellár azt mondta, hogy a menekültügyben “új utakra kell lépni”, és nem lehet “normál üzemmódban” dolgozni. Németország “segít, ahol segítségre van szükség”, de ez “sok erőt igényel” az országtól. Ugyanakkor minden német büszke lehet a segítő szervezetek kiterjedt hálózatára és áldozatos munkájára – mondta Angela Merkel.
    Az állomás környékén több százan tiltakoztak a kancellár ellen, sajtónyilatkozatát dudálással, sípolással próbálták megzavarni és egyebek között azt skandálták, hogy Merkel a “nép árulója”. Az is kiabálták, hogy “mi vagyunk a csőcselék”, ami arra utal, hogy Sigmar Gabriel alkancellár kedden heidenaui látogatásakor a hét végi zavargások résztvevőiről megjegyezte, hogy “nálunk ezeket csőcseléknek nevezik”.
    Angela Merkel sajtónyilatkozatában a heidenaui polgármesterhez, Jürgen Opitzhoz fordulva kijelentette: köszönet jár mindazoknak, “akik itt helyben elviselik a gyűlöletet” amely feléjük sugárzik.
    A kancellár először látogatott meg menedékkérőket befogadó intézményt, és sok bírálatot kapott azért, amiért – a kritikusok szerint – túl későn ítélte el a heidenaui zavargásokat.
    Heidenau Drezda mellett fekszik, egy olyan régióban, ahol hagyományosan erős a szélsőjobb. Például Drezdában szerveződött tavaly a iszlám-, és bevándorlás ellenes Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom, és a menekültválság felerősödésével egyre több a menekültellenes tüntetés és az erőszakos incidens. A Heidenautól alig 20 kilométerre fekvő Freitalban például július végén felrobbant a Baloldal nevű párt – az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülése révén alakult párt – egy helyi politikusának autója. A rendőrség szerint meglehet, hogy robbantásos merénylet történt, az indíték pedig az lehet, hogy a politikus együttműködik a menedékkérők jogainak érvényesítéséért tevékenykedő Pro-Asyl nevű civil szervezettel, és kiállt azért, hogy Freitalban menedékkérőket befogadó otthont alakítsanak ki.

Forrás:MTI