Németh Balázs: „Idén sem lesz gyenge ellenfél a mezőnyben”

Németh Balázs idén a Superbike világbajnokság egyik fő betétsorozataként futó FIM Superstock 1000 Kupában fog teljes szezont teljesíteni az olasz Pedercini Racing Team színeiben. Jelenleg is javában zajlik felkészülése az új idényre. A héten Olaszországban teljesített egy kétnapos tesztet a Kawasaki ZX-10R nyergében, mellyel egyre szorosabb barátságot köt.

A 25 éves magyar motorosnak, aki az előző három évet a Supersport világbajnokságban versenyezte végig, ez már a második közös tesztje volt a Pedercini Racing Teammel, hiszen még február elején a spanyolországi Jerezben vett részt csapattársaival és négy Superbike vb-csapattal együtt egy kétnapos gyakorláson, melynek keretében először ülhetett fel új versenygépe, a Stock1000-es Kawasaki ZX-10R nyergébe. Akkor a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt csupán 30 kört tudott megtenni a motorral, de az olasz csapat mérnökeivel és szerelőivel már akkor is nagyon jól szót értett.
A mostani, második közös tesztre az olaszországi San Martino del Lago versenypályán került sor, amelyet hétfőn és szerdán is egy-egy motoros nyíltnap keretében vettek birtokba a helyi motorosok, valamint a Pedercini Racing Team versenyzői. A Cremonától 25, a csapat székhelyétől, Veronától mintegy 90, de Monzától is alig több mint 100 kilométerre található pályát elsősorban tesztelésre szokták használni az olasz csapatok, és Balázs elmondása szerint erre a célra tökéletesen meg is felelt a helyszín, egyedül a nagy forgalom zavarta egy kicsit a pályán.
„Először is nagyon örültem ennek a lehetőségnek, hiszen minden tesztkilométer jól jön egy új szezon kezdete előtt, főleg akkor, amikor egy új csapat színeiben, egy új kategóriában és egy új motorral indul az ember. Összességében mindenképp pozitívnak értékelem a tesztet, hiszen az időjárás végig jó volt, aminek köszönhetően rengeteg kört meg tudtam tenni a motorral. A mérnökökkel is jól szót értettünk, és sikerült találnunk 1-2 jó beállítást, amik a jó köridőket is egyből magukkal hozták, ezért a csapat és én is elégedetten zártuk a tesztet. Egyedül a nagy forgalom hátráltatta kicsit a munkánkat, mivel nagyon sok helyi motoros használta ki a jó időt a motorozásra, így néha nehéz volt tiszta pályát találni. De azért így is eredményes munkát tudtunk végezni, jó volt” – értékelte az olaszországi teszt tapasztalatait Balázs, aki az április 11-13-i, aragóni szezonnyitó előtt még egyszer fog tesztelni csapatával, március 29-30-án, a versenynaptárban is szereplő Imolában.
Ezen a héten eddig minden nap tartogatott valami jó dolgot Balázs számára, hiszen hétfőn és szerdán San Martino del Lagóban rótta a köröket, kedden pedig a sorozatot irányító Dorna vezetői nyilvánosságra hozták a FIM Superstock 1000 Kupa hivatalos 2014-es nevezési listáját, amelyen Balázséval együtt összesen 26 versenyző neve szerepel.
Az idehaza a H-Moto Team támogatását élvező pilóta kérésünkre a mezőnyről is mondott néhány szót, kiemelve néhány nagy nevet, akikkel várhatóan meg kell majd küzdenie célja elérése, a top5-be kerülés érdekében. „A legnagyobb ellenfeleim mindenképp a csapattársaim lesznek, mivel elsősorban ellenük szeretnék bizonyítani. Lorenzo Savadori és Romain Lanusse tavaly több alkalommal is a dobogón végeztek, sőt, Savadori nyert is egy futamot, úgyhogy ők nagyon jó viszonyítási pont lesznek számomra házon belül. Mellettük lesz még egy újonc spanyol csapattársam, Javier Alviz, és egy olasz pilóta Simone Grotzkyj Giorgi, aki az utolsó pillanatban csatlakozott hozzánk. Mindenképp az élmezőnybe várom még a Barni Racing kettősét, Leandro Mercadót és Ondrej Jezeket, illetve Matthieu Lussianát is. Több olyan ismerős név is visszaköszön a listáról, akikkel az elmúlt években a Supersport vb-n versenyeztem. Közülük az amerikai Joshua Day-t emelném ki, aki néhány éve 2. lett Superstock 600-ban. A H-Moto Team versenyzőitől, Robert Muresantól és Riccardo Cecchinitől is jó eredményekre számítok. A többi név kevésbé cseng ismerősen, viszont utánuk olvastam kicsit, és szinte mindegyikük a spanyol, az olasz vagy a német bajnokságból érkezik, amik a legerősebb nemzeti bajnokságok a világon, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy gyenge ellenfél idén sem lesz a mezőnyben. Ez a célomon nem változtat, szeretnék a top5-be kerülni az év végi összesítésben, és úgy érzem, erre meglesz a reális esélyem.” 

A FIM Superstock 1000 Kupa hivatalos 2014-es nevezési listája:
3 Sebastien Suchet svájci Kawasaki ZX-10R Team BSR
4 Joshua Day amerikai Honda CBR1000RR Agro-On & WIL Racedays
5 Robert Muresan  román  BMW S1000 RR  H-MOTO Team
7 Jeremy Ayer svájci Kawasaki ZX-10R Team BSR
11 Kyle Smith brit Honda CBR1000RR Agro-On & WIL Racedays
12 Jonathan Crea svájci Kawasaki ZX-10R Team OGP
15 Simone Grotzkyj Giorgi olasz Kawasaki ZX-10R Team Pedercini
16 Remo Castellarin olasz BMW S1000 RR HP4 Team Motoxracing
18 Kevin Valk holland Kawasaki ZX-10R MTM Racing Team
27 Riccardo Cecchini  olasz  BMW S1000 RR  H-MOTO Team
28 Marc Moser német Ducati Panigale 1199R Triple M Racing powered by Ducati
32 Lorenzo Savadori olasz Kawasaki ZX-10R Team Pedercini
34 Németh Balázs  magyar  Kawasaki ZX-10R  Team Pedercini
36 Leandro Mercado argentin Ducati 1199 Panigale R BARNI Racing Team
39 Randy Pagaud francia Kawasaki ZX-10R Team OGP
41 Federico D’Annunzio olasz BMW S1000 RR FDA Racing Team
43 Fabio Massei olasz Ducati 1199 Panigale R EAB Racing Team
59 Alex Schacht dán Ducati 1199 Panigale R EAB Racing Team
69 Ondrej Jezek cseh Ducati 1199 Panigale R BARNI Racing Team
82 Karel Pesek cseh Ducati 1199 Panigale R MOTO LG Racing Team
90 Javier Alviz spanyol Kawasaki ZX-10R Team Pedercini
93 Alberto Butti olasz Kawasaki ZX-10R Team GO Eleven
94 Matthieu Lussiana francia Kawasaki ZX-10R Team ASPI
95 Julian Mayer osztrák Kawasaki ZX-10R Motorrad Mayer
98 Romain Lanusse francia Kawasaki ZX-10R Team Pedercini
169 David McFadden dél-afrikai Kawasaki ZX-10R MRS Kawasaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*