Német lapok az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodásáról

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap és a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) az MSZP és az Együtt-PM szövetség választási megállapodásával foglalkozott szombati számában.
A Süddeutsche Zeitung  véleményoldalának Profil című rovatában portré jelent meg az MSZP elnökéről Mesterházy Attila – magyar szocialista vezető az Orbán miniszterelnök elleni harcban címmel. A szerző, Cathrin Kahlweit megjegyezte, hogy a “nemhivatalos” magyarázat szerint azért nincs közös miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek és az Együtt-PM-nek, mert egyik szervezet vezetője sem volt hajlandó engedni a jelölt személye körüli vitában.
Hozzátette: az MSZP  elnökének most bizonyítania kell, hogy a szocialistáknak van “túlélési esélye”. Ez “nem lesz könnyű munka” – emelte ki. Kifejtette: a pártot Orbán hatalomra kerülése óta vezető Mesterházy kezdetben “tapasztalatlan, nagyszájú fiatalnak számított”, de időközben “szolid ellenzéki politikusként és jó szónokként” tekintélyt szerzett magának. Ugyanakkor “titkon már a saját követői is” úgy vélik, hogy nem lehet megnyerni a 2014-es választást – írta Cathrin Kahlweit.
A FAZ hírösszefoglalót közölt a megállapodásról A magyar ellenzék együttműködik címmel. A szerző, Stephan Löwenstein úgy vélte, a megállapodás “meglepő, hiszen röviddel ezelőtt Mesterházy és Bajnai még élénk vitát folytatott az együttműködés módozatairól”, és ez a vita elsősorban a közös kormányfőjelöltről szólt.

Forrás:MTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*