Német belügyminiszter: az Iszlám Állam további támadásokat hajthat végre Európában

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet Párizs után Európában máshol is elkövethet összehangolt és jól képzett terroristák által kivitelezett merényleteket – figyelmeztetett szerdán a német belügyminiszter.

    Thomas de Maiziere Mainzban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) nemzetközi terrorizmussal foglalkozó konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség “Európában és Németországban is komoly, méghozzá nagyon komoly”.
    A célpontokat és a merényletek kivitelezését tekintve megállapítható, hogy az iszlamista terrorizmus átalakulóban van. Ezt jelzik a párizsi támadások is, amelyek magas fokú szervezettségről és az elkövetők alapos képzettségéről tanúskodnak.
    Az eddigi adatok alapján a párizsi merényletek “az IÁ első összehangolt európai támadássorozatának az eredményét vagy annak egy részét” jelentik – mondta a belügyminiszter.
    A BKA elnöke, Holger Münch azt mondta, hogy a fenyegetettség ugyan jelentős és más nyugati államok mellett Németország is az iszlamista terror célkeresztjében van, de hatóságoknak pillanatnyilag nincs tudomásuk tervezett németországi merényletről.
    Ugyanakkor a harc az iszlamista terrorizmus ellen várhatóan hosszú lesz. “Nem sprintelésre, hanem hosszútávfutásra készülünk” – mondta a BKA elnöke.
    A 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek azt jelentik, hogy az iszlamista terror Európában szintet lépett, korábban nem ismert minőségét ért el. A célpontok és az alkalmazott módszerek arra utalnak, hogy hosszú, alapos előkészítés, magas szintű konspiráció előzte meg a támadásokat – fejtette ki Holger Münch.
    A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője óvott a terrorizmus és a menekültválság ügyének összekeverésétől. Mint mondta, már 120-nál is több “tipp” érkezett menekültektől és külföldi partnerszervezetektől arról, hogy az IÁ vagy más terrorszervezetek emberei szivároghatnak be Németországba a menekülthullámmal, de eddig a feltárt adatok egy esetben sem támasztották alá a feltételezéseket.
    Az ellentétes irányú mozgásról, a Németországból Szíriába vagy Irakba utazó úgynevezett terrorturistákról – valamely terrorszervezethez csatlakozó németországi radikális iszlamistákról – elmondta, hogy 750 ilyen emberről tudnak, és közülük nagyjából 250-en már visszatértek.
    A terrorturisták többnyire a radikális iszlamizmus legerősebb németországi irányzata, a szalafizmus hívei közül kerülnek ki. A szalafisták igyekeznek megkörnyékezni menedékkérőket, eddig 60 ilyen esetet jelentettek menedékkérőket befogadó állomásokról, szállásokról – mondta Holger Münch.
    A kedd este Hannoverben terrorveszély miatt elmaradt Németország-Hollandia barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzésre utalva elmondta, hogy terrortámadások után, illetve nagyszabású tömegrendezvények előtt jelentősen emelkedik a hatóságokhoz érkező bejelentések, tippek száma, és ilyenkor nagyon nehéz elválasztani “az ocsút a búzától”.
    A hannoveri mérkőzés előtt azonban a hatóságok olyan értesülést kaptak egy tervezett merényletről, amelyet komolyan kellett venni – tette hozzá a BKA elnöke.
    Kedden késő este Thomas de Maiziere Hannoverben sajtótájékoztatót tartott az alsó-szászországi tartományi belügyminiszterrel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, de szinte semmit nem árult el arról, hogy miért nem lehetett megrendezni a mérkőzést. Azt mondta, hogy az ügy hátterének megvilágítása “elbizonytalanítaná a lakosságot” és megnehezítené a hatóságok munkáját.
    A szövetségi belügyminiszter szerdán sok bírálatot kapott ezért a nyilatkozatáért, a kritika szerint éppen a titkolózással okozott bizonytalanságot, félelmet a lakosságban.
    “Meglehet, hogy így van” – reagált Thomas de Maiziere a bírálatokra egy szerda este sugárzott televíziós interjúban. A lakosság azonban a részletek ismerete nélkül is tudja, hogy egy válogatott mérkőzést csak nyomós okok miatt halasztanak el, a döntés alapját képező értesülés forrásának felfedése pedig nemzetbiztonsági érdekeket sértett volna – mondta a belügyminiszter. Annyit azonban elárult, hogy egy külföldi partnerszervezettől kapott információ alapján döntöttek az ügyben, és az értesülés a mérkőzéssel összefüggésben tervezett merényletre vonatkozott.
    A belügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televízióban sugárzott interjúban egyebek között elmondta, nem lehet tudni, hogy a magas szintű terrorfenyegetettség időszaka Németországban évekig tart-e vagy hónapokig, de az biztos, hogy nem csupán néhány hétig.
    Thomas de Maiziere korábban többször kifejtett nézeteit megismételve hangsúlyozta, hogy nem szabad összemosni a menekültválság és az iszlamista terrorizmus ügyét. A menekültválság kezeléséről bizonyos határok között, az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett lehet akár nagyon hevesen is vitatkozni, de a terror elleni harcban nemzeti egységre van szükség – mondta a konzervatív CDU politikusa.
    Megerősítette, hogy eddig nem találtak arra utaló jeleket vagy bizonyítékokat, hogy terroristák szivárognak be a menekülthullámmal,  és minden erre vonatkozó értesülésnek, információnak a legnagyobb alapossággal utánajárnak.

Forrás:MTI