Nemcsak Bécs, hanem az oktatási intézményei is odafigyelnek a fenntarthatóságra

Hatodik helyen végzett a bécsi agrártudományi egyetem, a BOKU a világ egyetemeinek fenntarthatósági rangsorán. Ezzel az eredménnyel a német nyelvterület összes felsőfokú oktatási intézményét maga mögé utasította. A magyar egyetemek közül a szegedi lett a legjobb, a 107. a rangsorban.

 BOKU_Foto_BOKU

Hetedik alkalommal állította össze az Indonéziai Egyetem a világ oktatási intézményeinek fenntarthatósági rangsorát, a GreenMetric World Universities Ranking-et. Ez az egyetemi kutatás, az oktatás és az intézményfenntartás területén vizsgálja a környzettudatosságot. A hét évvel ezelőtt 95 felsőoktatási intézmény részvételével életre hívott versenyen 2016-ban már 74 ország 516 egyeteme vett részt.

Első helyen az amerikai University of California Davis végzett, amelyet az angliai University of Nottingham valamint a hollandiai Waganigen University and Research követ. A német nyelvterület oktatási intézményei közül a bécsi agrártudományi egyetem, a BOKU szerezte a legtöbb pontot, amivel a világrangsor hatodik helyére került. Ezzel tavalyhoz képest hét helyet javított. A legzöldebb magyar egyetem a Szegedi Tudományegyetem lett, a 107. helyet szerezte meg a listán.

A rangsor összeállításához szükséges adatokat a résztvevő intézmények online adják be, ezeket összesen hat kategóriába csoportosítják és súlyozzák. A hat szempont: zöld statisztika (15%), energia és klímaváltozás (21%), hulladékgazdálkodás (18%), vízfelhasználás (10%), közlekedés (18%) és oktatás (18%). 2016-ban a GreenMetric egy olyan hálózatot is elindított, amely lehetőséget teremt a résztvevők számára, hogy megosszák egymással legjobb gyakorlataikat és a fenntarthatóságért tett lépéseiket.