Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét

Nem szabad összekeverni a terrorizmus és a menekültválság ügyét – mondta Hors Seehofer bajor miniszterelnök vasárnap este az ARD német országos közszolgálati televíziónak.

    A bajor konzervatív CSU elnöke közvetve helyreutasította a riválisaként számon tartott bajor pénzügyminisztert, Markus Södert, aki egy vasárnapi lapinterjúban a francia fővárosban elkövetett terrorista merényleteket és a migrációs válság ügyét összekapcsolva azt mondta, hogy “Párizs mindent megváltoztat”, a támadások után véget kell vetni az “ellenőrizetlen” és “illegális bevándorlásnak”, Angela Merkel kancellárnak, a testvérpárt CDU elnökének pedig el kell ismernie, hogy hibát követett el a menekültpolitikában
    Ezzel szemben Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy nem most van az ideje a pártpolitikai vitáknak, a “menekültkérdést” pedig nem szabad összekeverni a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemmel.
    A bajor kormány megítélése szerint valamennyi határátkelő “hatékony ellenőrzésére” és a határ menti, 30 kilométer széles övezetben végzett mélységi ellenőrzés “maximalizálására” van szükség. Bajorország felajánlja a szövetségi kormánynak, hogy ezt a feladatot ellátja a tartomány országhatárt képező határain – mondta Horst Seehofer.
    “A határellenőrzés a terroristákra vonatkozik, olyan emberekre, akik bűncselekményeket akarnak elkövetni, és általában véve semmi köze a menekültpolitikához” – mondta a bajor miniszterelnök.
    Ez a teljes bajor kormány és a CSU álláspontja – húzta alá Horst Seehofer az ARD Berlin direkt című politikai műsorában.
    A másik országos köztelevízió, a ZDF vasárnap esti politikai műsorában Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter azt mondta: megismétli azt az előző napi “nyomatékos tanácsát”, hogy a terrorizmus elleni harcban a fellépés legyen “kemény, határozott és közös”, és ezt a küzdelmet “ne keverjük össze az egyébként is nagyon vitatott menekülttémával, legalábbis amennyire lehetséges”.
    Felidézte: a hatóságok már több alkalommal beszámoltak arról, hogy vizsgálnak terrorizmusra utaló jeleket, értesüléseket a menedékkérőkkel, menekültekkel kapcsolatban. Csaknem száz irányban folytattak nyomozást, és eddig egyetlen alkalommal sem sikerült alátámasztani a terrorizmusra vonatkozó feltevéseket.
    Most van egy új nyom, a párizsi támadások egyik helyszínén talált szíriai útlevél, amelyet Görögországban és Szerbiában regisztráltak.
    “Ez nagyon beleillik a képbe, talán túlságosan is” – mondta a német szövetségi belügyminiszter, megjegyezve: vannak “spekulációk”, amelyek szerint az útlevél egy félrevezető, “szándékosan elhelyezett nyom”.
    A CDU politikusa elmondta: a német hatóságok megerősítik a határok ellenőrzését és “minden kő alá benéznek” a párizsi támadások lehetséges németországi vonatkozásai, illetve esetleges németországi merényletek előkészületeinek jelei után kutatva.
    Leginkább az az aggasztó, hogy a párizsi támadásokért felelős terroristák körének egy része még szabadlábon van – mondta.
    “Éberek és határozottak vagyunk, de nem tudjuk teljesen kizárni egy németországi terrortámadás lehetőségét” – hangsúlyozta a szövetségi belügyminiszter.
    Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke ugyancsak a ZDF vasárnapi esti műsorában szintén óvott a terrorizmus és a menekültválság ügyének összekapcsolásától.
    “Aki azt gondolja, hogy a menekültek áradatai felelősek az Iszlám Állam merényleteiért, az nagyon alábecsüli” a dzsihádista terroristákat, akiknek egyébként “nincs is szükségük arra, hogy menekültként szivárogjanak be”, amint azt a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztősége elleni támadás példája mutatja – fejtette ki az SPD elnöke.
    Ennek ellenére Németország megerősíti a határok ellenőrzését és jelentős létszámfejlesztést hajt végre a rendőrségnél és a nemzetbiztonsági szolgálatoknál – tette hozzá.
    Aláhúzta: amíg Szíriában háború van, addig menekültek is lesznek, akik Európában keresnek védelmet, ezért javítani kell a Törökországban, Libanonban, Jordániában tartózkodó menekültek helyzetét, hogy “kevesebb ok legyen” továbbmenekülni” Európába. Továbbá tárgyalni kell Törökországgal a görög-török határ biztosításáról, valamint az “Európába és Németországba” átszállítandó kontingensekről, amelyek összeállításában a nőknek és gyerekeknek kell elsőbbséget adni.
    A kontingensek révén lehetne tudni, hogy kik lépnek be az EU területére, és át lehetne térni egy “tervezhetőbb menekültpolitikára”, de mindennek előfeltétele az uniós külső határok biztosítása – mondta Sigmar Gabriel.

Forrás:MTI