Nem népszerű a magyar kkv-k körében a külső tőkebevonás

A magyar és európai kis- és középvállalatok (kkv-k) nem szívesen vonnak be külső tőkét és új tulajdonostársat, annak ellenére, hogy egyre nehezebben szereznek forrást, miután a válság hatására jelentősen csökkent az európai bankok kockázatvállalási hajlandósága – derült ki a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) friss tanulmányából.

    A pénzintézetnek a kkv-k finanszírozási döntéseiről készített elemzése szerint az európai pénzügyi rendszerben erőteljes a banki finanszírozás dominanciája, a vállalatok belső forrásaik és a támogatások mellett elsősorban banki hiteltermékekben gondolkodnak. Az európai pénzintézetek kockázatvállalási hajlandósága ugyanakkor jelentősen csökkent, így azok a kkv-k is csak legfeljebb a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel jutnak hitelhez, amelyek életképes üzleti tervvel, kiszámítható működéssel és stabil ügyfélkörrel rendelkeznek – jelzik a tanulmány készítői.
    A hitelkínálat zsugorodása mellett ugyanakkor a bizonytalan piaci kilátások miatt a vállalatok részéről is csökkent a fix összegű törlesztési kötelezettséget jelentő adósságfinanszírozás vonzereje. A hagyományos források akadozása felértékelte az olyan alternatív lehetőségek jelentőségét, mint a sajáttőke-alapú finanszírozás, vagyis a saját vagyonból illetve pénzügyi forrásból történő fejlesztés – vélik az MFB szakértői.
    A banki hitelfelvétel előnye, hogy a hitelezőkkel történő tárgyalás a rutinszerű banki technikák és a hitel mögé megkövetelt biztosítékok miatt jellemzően gyorsabb, egyszerűbb, míg a tőkebefektetőkkel folytatott egyeztetések az alapos cégátvilágítás miatt hosszadalmasabbak és költségesebbek. A kamatfizetés költségként való elszámolhatósága pedig további, adózási előnyt biztosít a hitelfelvétel esetében – írják a tanulmányban.
    A vállalatok általában a tőkeági finanszírozás egyik legkomolyabb hátrányának – a magas hozamelvárások mellett – az tartják, hogy az új társtulajdonosok beleszólhatnak a vállalatirányításba. Ezen felül – tulajdonosi részesedésük arányában – a megtermelt profit egy részére is igényt tarthatnak és kiszállási stratégiájuktól függően előnyben részesíthetik a rövidebb távú pénzügyi érdekeket a hosszabb távú, szakmailag megalapozott döntésekkel szemben. A külső tőkebefektetők tulajdonostársakként minden fontosabb üzleti és technológiai információhoz is hozzáférhetnek – jelzik az elemzésben.
    Az MFB szakértői szerint a hitel-, illetve tőkeági finanszírozás egyidejű alkalmazásukkal jelentős szinergiák kihasználására nyílhat lehetőség: a tőkebevonással stabilizálódik, megszilárdul a vállalat tőkehelyzete, nő a hitelkapacitása, amely így a korábbiakhoz képest több, illetve kedvezőbb kondíciójú hitelfelvételt tesz lehetővé.

Forrás:MTI