Nem győzhet a gyűlölet!

Magára vállalta az Iszlám Állam a brüsszeli terrorcselekmények végrehajtását. A merénylők  a repülőtéren tüzet nyitottak az emberekre, mielőtt “többen közülük működésbe hozták volna robbanómellényüket”. Ezzel egy időben egyik társuk a Maelbeek metrómegállóban robbantotta fel magát. 

Már tegnap estére az is kiderült, hogy a detonáció hatásának növelése érdekében a merénylők szögekkel töltötték meg  az egyik robbanószerkezetet a nemzetközi repülőtéren. A  rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak. A repülőteret működtető cég igazgatója azt közölte, hogy a Zaventem repülőtér ma is zárva marad a terrorfenyegetettség miatt.

Vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet zászlóját találták meg a rendőrök egy házkutatás során  Brüsszelben. A belga szövetségi főügyész korábban elmondta, hogy a hatóságok országszerte házkutatásokat tartanak a brüsszeli terrortámadások miatt. 

A belga szövetségi ügyészség kérésének ellenére a sajtóban fényképeket tettek közzé arról a három gyanúsítottról, akik a repülőtéri  robbantásokat hajtották végre. A három férfi a felvételek tanúsága szerint jól megrakott csomagszállító kocsikat toltak maguk előtt. A gyanúsítottak kiléte egyelőre ismeretlen.

 A keddi brüsszeli robbantásokat követően Ausztriában is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az államfő pedig “mélységesen” elítélte a több tucat halálos áldozatot követelő merényleteket.
Heinz Fischer úgy fogalmazott, hogy a terrorizmus és a támadások senkit sem téríthetnek le a demokratikus útról.
Christoph Schönborn, Bécs érseke megfontoltságra és elszántságra intett a “gonosz elleni küzdelemben”, és azt mondta, hogy nem győzhet a gyűlölet.
Az osztrák alkotmányvédelmi és terror-elhárítási hivatal (BVT) vezetője az osztrák közszolgálati rádióban (Ö1) úgy fogalmazott, hogy a szélsőséges iszlamizmus miatt magas a terrorfenyegetettség. Peter Gridling szerint a teljes biztonság csupán illúzió, a hatóságok pedig nagy kihívás előtt állnak, hogy időben felismerjék a veszélyt. Számos európai polgár csatlakozott már az iszlám államhoz, ezért nem aludhatunk nyugodtan – mondta.
Közölte, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadások megszervezésével és lebonyolításával vádolt Salah Abdeslam, akit a napokban fogtak el Brüsszelben, az ősszel kétszer is megfordult Ausztriában. Gridling tájékoztatása szerint az osztrák hatóságok a protokollnak megfelelően jártak el, és értesítették erről a belga hatóságokat, azonban nem terrorizmus gyanúja, hanem kisebb bűncselekmény miatt. A hivatal vezetője hangsúlyozta: Abdeslam nem toborzott híveket Ausztriában.
Ausztriában a keddi brüsszeli robbantásokat követően megerősítették az általános biztonsági intézkedéseket a köztereken, tömegközlekedési csomópontoknál, a reptereken, pályaudvarokon, a nemzetközi szervezetek székhelyeinél. A belügyminisztérium szóvivője szerint a fokozott biztonsági intézkedés nem lesz kihatással a lakosok mindennapjaira.
Délután a bécsi Hofburg, a parlament és a fontosabb állami épületek osztrák zászlaját félárbocra engedték.
Az ausztriai Iszlám Hitközség is elítélte a robbantásokat, és reményét fejezte ki, hogy a politikusok és a véleményformálók részt vesznek a szíriai háború kérdésének megoldásában.