Nem ér a neved! Megkeseríti a friss házasok életét az esküvő utáni ügyintézés

Szabo_peter_logo_jpg%20másolata

Szabó Péter a változásbejelentő.hu ügyvezetője

Magyarországon 10-ből kilenc nő, 100-ból három férfi nevet változtat az esküvő után; a hazai házasságkötések fele költözéssel is jár

  • Egy név- vagy címváltozást 5-8 szolgáltatónál kell bejelenteni, a személyes ügyintézés három munkanapot is igényelhet
  • A közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei elérhetik a 6-11 ezer forintot, az ügyintézésre fordított szabadidő további kb. 10 ezer forint kiesést jelent naponta

 A magyar párok 92%-ánál változik legalább az egyik fél neve az esküvőt követően: 10-ből 9 feleség és 100-ból 3 férj vált nevet a nagy nap után. A párok felénél az esküvő költözéssel és lakcímváltozással is jár – derül ki a változásbejelentő.hu házasulandó párok között elvégzett legfrissebb felméréséből. Az online közműátírás és adatváltozás-bejelentés hazai specialistája szerint megkeserítheti az ifjú házasok első közös napjait a név- és címváltozást követő személyes ügyintézés, ami akár 3 munkanapot is igénybe vehet és jelentős, akár tízezres költséggel járhat. Pszichológusok szerint az élethelyzet változásából adódó többletstressz pedig csökkenti a toleranciát és növeli a konfliktushelyzetek kialakulásának lehetőségét. 

A változásbejelentő.hu 2016 januárjában hazai esküvői kiállításokon (2 vidéki és 2 budapesti helyszínen) mérte fel, hogy a házasulandó párok milyen tervekkel és információkkal rendelkeznek a házasságkötéssel kapcsolatos adatváltozásokról. A helyszíni kérdőíves megkérdezésbe bevont 512 jegyespárt arról kérdezték, hogy az esküvő kapcsán kezdeményezik-e nevük megváltoztatását, illetve terveznek-e költözést.

A feldolgozott válaszokból kiderül: az idén házasságot tervező párok 92%-ánál legalább az egyik fél neve megváltozik az esküvőt követően. Többségükben a hölgyek élnek ezzel a lehetőséggel: 10-ből 9 tervezi férje nevének felvételét, de 100 vőlegényből három szintén megváltoztatná nevét az esküvő után.

A megkérdezett menyasszonyok 30%-a férje vezetéknevét kötőjellel teszi majd sajátja mellé (pl. Kiss-Kovács Elvira), de a hagyományos Kiss Jánosné formát is mintegy 20%-uk választja majd. Minden tizedik ifjú ara saját családneve helyett férje vezetéknevét használja (pl. Kiss Elvira), és ugyanennyien voksoltak a Kissné Kovács Elvira verzióra. A férj és a feleség teljes nevét megtartó Kiss Jánosné Kovács Elvira formát csak a párok 3%-a választotta, ugyanakkor 23%-uk még nem döntött végleges asszonynevéről.

„Mivel ma már nem feltétlenül házasodnak a párok, ám akik mégis az esküvő mellett döntenek, nevük megváltoztatásával is jelzik elköteleződésük komolyságát. Az új név megszokásával, illetve másoknak való megtanításával tulajdonképpen foganatosítjuk a változás, az összetartozás tényét. Viszont ma már nemcsak a hagyományos formákban használjuk ezt a lehetőséget, hanem egyre inkább teret hódít a férj és a feleség vezetéknevét is megtartó változat. Ennek hátterében az emancipációnak köszönhető egyenrangúság kifejezése is állhat” – elemzi a névváltozások hátterét Almási Kitti klinikai szakpszichológus.

Minden második pár költözik

A változásbejelentő.hu felmérése azt mutatja, hogy a megkérdezett párok 50%-ánál a házasságkötés lakcímváltozással is jár, hiszen közös életüket vagy egy új közös lakásban, vagy egyikükhöz költözve kezdik el. Annak ellenére, hogy egy várt és tervezett költözés, vagy új lakás vásárlása inkább pozitív energiákat mozgósít, a költözéssel járó változtatás stresszforrás is, amely miatt csökken a toleranciánk, nő a konfliktusok lehetősége, sőt vannak olyanok is, akik egyfajta kiszolgáltatottságként élik meg a köztes állapotot, pl. amikor a régi, megszokott otthonból már elköltöztek, de még nem rendezkedtek be az új helyükön.

Az online közműátírási specialista adatai szerint a több szolgáltatót érintő közműátírás személyes ügyintézésének járulékos költségei (pl. utazás, parkolás, gyermekfelügyelet) – különösen nem nagyvárosi környezetben –  akár a 6-11 ezer forintot is elérhetik, emellett azonban a legnagyobb veszteség a feláldozott szabadidő: az átlagosan szükséges legalább 1 napos ügyintézés értéke pénzben kifejezve (a jelenlegi átlagos nettó jövedelemmel számolva) további 10 ezer forintot jelent.

Mi változik az új névvel?

A házasságkötést követően a régi nevet tartalmazó személyi igazolvány érvénytelenné válik, és az összes iratot a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell kiállíttatni. A névváltozás után nyolc napon belül kezdeményezni kell a személyi igazolvány cseréjét, de az új nevet a többi okmányra is érdemes minél előbb átvezettetni. A személyi igazolványt kizárólag személyesen igényelhetjük az okmányirodában vagy a kormányablaknál, érdemes ugyanekkor lecserélni a lakcímkártyát, az útlevelet, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt is. Ezeken kívül gondolni kell az adókártya és a tajkártya cseréjére is.

A változásbejelentést azoknál a cégeknél – közműszolgáltatók, telekommunikációs társaságok – is meg kell tenni, amelyekkel szerződésben állunk.

Szabó Péter a változásbejelentő.hu ügyvezetője hangsúlyozta:  „A szolgáltatás elindítása  óta azt tapasztaljuk, hogy a beérkező ügyintézési igények közel 50%-a névváltoztatásból adódik. Ez az egyik legtipikusabb élethelyzet-változás, amely rengeteg adminisztrációs teherrel jár.  Bár a névváltozás ügyintézése egyszerűbb mint egy teljes közműátírás, ügyfeleinknek ebben az esetben is 5-8 szolgáltatónak kell bejelenteniük megváltozott adataikat. Ha a hagyományos ügyfélszolgálati ügyintézést választják, ez munka mellett akár 3 munkanapot is igénybe vehet, az utazási és várakozási idők és a papíralapú adminisztráció miatt.”

Hozzátette: ugyanez a változásbejelentő.hu használatával a nap 24 órájában elindítható, legfeljebb 30 percet vesz igénybe és több szolgáltató esetén is mindössze 1-2 ezer forintba kerül.