Nem csak mikuláskor visz csomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet

200 csomag tartósélelmiszert indított ma útjára az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja. A mikulásnapi időzítés nem véletlen, a szervezők ezzel szeretnék érzékeltetni, hogy az intézmény egész éves segítségnyújtásának csupán töredéke ez a mennyiség. Évente ugyanis országosan mintegy 20.000 kérés érkezik az Ökumenikus Segélyszervezet Segélyközpontjába. A karitatív szervezet emellett országos intézményhálózatán keresztül az „Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak és Esélyt az esélyteleneknek!” mottó mentén segíti a bajbajutottakat.

Az adománykérő levelek egyrészt magányszemélyektől, egyéni kérésként érkeznek, de egyre több esetben fordul elő, hogy a segélyszervezet támogatói vagy partnerszervezetei – családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok családgondozói, támogató szolgálatok szakemberei – hívják föl a figyelmet a segítség szükségességére. Ennek köszönhetően némi növekedés figyelhető meg az elmúlt évekhez képest a segítségkérések számát illetően.

Míg a tüzelő és a ruházati támogatás inkább szezonális segélykérésnek minősül, addig a tartósélelmiszer formában történő támogatás iránt egész évben folyamatos az érdeklődés. Az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja évente 3000 esetben nyújt élelmiszersegélyt, mely a család létszámától függően eltérő mennyiségű. Fentiek mellett többek között gyógyszerre, akadálymentesítésre, élhető lakáskörülmények kialakítására, rezsihátralékhoz való hozzájárulásra, illetve ruhapótláshoz kérnek jellemzően segítséget az Ökumenikus Segélyszervezethez fordulók.

A mai napon útnak indított 200 csomag az ország több pontjára fog megérkezni: többgyermekes családokhoz, gyermekeiket egyedül nevelő szülőkhöz, létminimum alatt élőkhöz, krízis helyzetbe kerülő egyénekhez vagy családokhoz egyaránt.