Nehéz évet nehéz kezdés követ

Zártkapus ralival nyit a szezon

2020-ban még megúszta a koronavírus járvány miatt szigorításokat a tradicionálisan szezonnyitó Monte-Carlo Rali. Idén azonban nézők nélkül, kijárási korlátozások általi nehezítéssel veszi kezdetét a szezon Monte-Carlóban. A szezon elejére még biztosan rányomja bélyegét a pandémia, de az oltások következtében a második felére már azt jósolják, hogy nagyjából minden visszatér a rendes közeli kerékvágásba.

 Amber-Monte_Rali_2020-Ogier2

A 2020-as év végén meghirdetett 2021-es versenynaptár máris változott. A szezon második versenyeként tavaly még megrendezett Svéd Ralit törlik és helyette ugrik be az Északi-sarki Finn Rali. Az augusztusi Finn Ralival együtt így Finnország egy szezonban két világbajnoki raliversenynek is otthont ad. Az augusztus végi Észak-Ír Ralit érinti a másik változás. Azt a versenyt is törölték és helyére került be a tavalyra már meghirdetett, de akkor a járvány erősödése miatt végül elmaradt híres Ypres Rali, Belgiumban.

A 2020-ra kiadott új, illetve visszatérő helyszínek idén végre remélik, hogy bemutatkozási lehetőséget kapnak, nem véletlen, hogy szereplésük inkább a szezon második felére datálódik. Az Észt és a Horvát Rali pedig épphogy a járványnak köszönheti jelenlétét a versenynaptárban azzal a megjegyzéssel, hogy az Észt Rali valószínűleg anélkül is bekerült volna a világbajnokságba, köszönhetően Ott Tanaknak. Új-Zélandra viszont idén sem látogat el a mezőny, éppúgy, ahogy az eredetileg a szezon eleji időpontokkal rendelkező távoli Mexikóba és Argentínába sem.

Egy nagyon különleges versenyhelyszín következik a hétvégén, amelyet minden pilóta kedvel, s sajnálna, ha kimaradna a versenyek közül. Az ünnepeknek, teszteléseknek, csapatbemutatónak vége, itt a bizonyítás ideje. A csapatok a versenyt megelőzően teszteléseket folytattak az új autókkal. A mediterrán éghajlatú Monaco és a télies dél-franciaországi terep remek helyszín a bemelegítéshez. A címvédő Sebastien Ogier annyira lelkesen tesztelt, hogy egy héttel a versenyhétvége előtti helyszíni teszten elcsapott egy fát, s bár őt és navigátorát is kórházba szállították, de a kivizsgálás után kiderült, hogy nem érte őket komoly sérülés. A baleset pedig szemtanúk szerint nagyon nagy volt. Számukra szerencsésen indult az év, Ogier a hétvégén elkezdheti hadjáratát nyolcadik (!) világbajnoki címéért, de először is nyolcadik Monte-Carlo Rali győzelméért.

Ennek ellenére nem lesz könnyű dolga a francia pilótának. 2020-ban ugyanis nem túl jó emlékekkel távozott Monacóból. Tavaly nem sikerült zsinórban hetedszerre is hazavinnie a Monte-Carlo Rali győztes trófeáját. A 2020-tól toyotás színekben versenyző pilóta ugyanis csak második lett Thierry Neuville mögött. A dobogó harmadik fokára az az Elfyn Evans állhatott fel, aki aztán sokáig esélyes volt arra tavaly, hogy végül megszerezze első világbajnoki címét. A walesi pilóta nagy bánatára nem így lett. Az utolsó ralin, Monzában, balesetet szenvedett és másodikként zárta az összetett rangsort.

A tavaly monacói győztes, Thierry Neuville Nicolas Gilsoullal, régi navigátorával tesztelt az idei Monte-Carlo Ralira, majd ezután sokként jött a hír, hogy a páros szakított és a Hyundai belga pilótája egy új navigátorral, Martijn Wydaeghe-vel áll rajthoz a hétvégén. A hír mindenkit meglepett, még a Hyundait is. Állítólag nem tudott megegyezni pilóta és navigátora, s ez vezetett a szakításhoz. Az, hogy ki lesz a szezon hátralévő részében Neuville állandó navigátora, a Monte-Carlo Ralit követően derül ki.

Két pilóta különösen nagy reflektorfényt kapott a 2020-as szezonnyitó aszfaltos futamon. A 2019-es világbajnok Ott Tanak volt az egyik, aki azonban nem túl szépen mutatkozott be a Hyundaijal. Pénteken hatalmasat karambolozott, s bár navigátorával együtt a kórházban töltötték az éjszakát, nem esett komolyabb bajuk. A figyelem középpontjában álló másik autóversenyző Harri Rovanpera ultratehetséges fia, Kalle Rovanpera volt, aki a Toyota volánja mögött a nagyon hatásos ötödik helyen zárta debütáló világbajnoki raliját.

A Hyundai és a Toyota volt az első két csapat, amely még a múlt hónapban tesztelte az új Pirelli abroncsokkal felszerelt autókat. Az olasz abroncsgyártó 2010 után ismét visszatért a rali világbajnokság porondjára. Négy különböző abroncs lesz elérhető a csapatok számára a Francia Alpokban. Szükség is lesz rájuk, mivel rengeteg hó, jeges utak, fekete jég (vékony, átlátszó jégréteg) és száraz aszfalt fogadja a ralisokat Franciaországban, a Monte-Carlo Rali helyszínén.

Nem lesz könnyű dolga a Monte-Carlo Ralin induló csapatoknak, ahol a Francia Alpokban megjósolhatatlan időjárás nagy fejfájást okozhat. Bár a gyorsasági szakaszok nagy részét aszfalton teszi meg a mezőny, az útviszonyok egyik percről a másikra megváltozhatnak akár a gyorsasági szakaszokon belül is. Ez az abroncsválasztást is megnehezíti, helyezésekről dönthet egy-egy jól megválasztott gumi. A csapatok így folyton az időjárás jelentéseket lesik majd és próbálják azokat kiegészíteni az órákkal hamarabb előre küldött csapataik, a jégkémek információival.

Zártkapus lesz a verseny, s a rendezők dolgát nehezíti, hogy este 6 és reggel 6 közötti kijárási korlátozás lépett nemrég érvénybe Franciaországban, így rövidíteni kellett a programon. A brit szereplőknek különösen nehéz dolguk volt. Mivel már nem EU országból jönnek, más covid szabályok vonatkoznak rájuk, ráadásul a brexit is új kihívások elé állítja a brit résztvevőket Európában.

A rali

A Monte-Carlo Rali a világ leghíresebb és egyben legnehezebb aszfaltos versenye. Érdekes kettőség jellemzi a versenyt. Dél-Franciaország télies és nehezen megjósolható vegyes útviszonyait, az enyhe éghajlatú monacói aszfalt váltja. Különböző télies útviszonyok jellemzőek erre a versenyre, amelyek próbára teszik a csapatokat. Így különösen nagy presztízzsel bír a monte-carlói trófea megszerzése. A monte-carlói győztesnek sokoldalú pilótának kell lennie, aki jól ismeri az útviszonyokat és nagyszerűen tud választani abroncsot az ilyen gyorsan változó útviszonyokhoz.

Változás az előző évekhez képest, hogy a hivatalos rajtceremóniára Gapben kerül sor, mivel a mezőny nem látogat el Monacóba szombat estig. A havas-esős időjárás utakat rongált meg, így változtatni kellett az útvonalon. Emiatt az ikonikus Col de Turini gyorsasági szakasz évek óta először kikerült az itinerből.

A 2021-es Monte-Carlo Rali három napon át tart, s a 14 gyorsasági szakasz 257,64 km-t tesz ki.

FIA RALI VILÁGBAJNOKSÁG 2021-ES VERSENYNAPTÁRA

  1. január 21-24.                         Monte-Carlo Rali

február 26-28.                           Északi-sarki Finn Rali

             április 22-25.                              Horvát Rali

             május 20-23.                              Portugál Rali

             június 3-6.                                  Olasz/Szardínia Rali

             június 24-27.                              Szafari Rali

             július 15-18.                               Észt Rali

             július 29.-augusztus 1.             Finn Rali

             augusztus 13-15.                       Ypres Rali

             szeptember 9-12.                      Chile Rali

             október 14-17.                           Spanyol Rali

             november 11-14.                      Japán Rali

Forrás: facebook.com/amberprkft/