Négyeseink egyelőre hibátlanok

 

A milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokság péntek délelőtti előfutamai során elsöprő győzelmet aratott férfi és női négyesünk is, ezzel mindkét egység közvetlenül a döntőbe került. Egyből a fináléba jutott még K-2 200 méteren Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa párosa, valamint K-1 1000 méteren Medveczky Erika is. A többiekre péntek délután és szombaton várnak még középfutamok.

Nem kell túlóráznia a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű férfi-, valamint a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna összeállítású női csapathajónak, hiszen mindkét egység futamát megnyerve egyenes ágon került be a vasárnapi fináléba.

Férfi négyesünk (amelynek kormányáról a start előtti pillanatokban még a csapathajó mellé evező Kugler Attila szedegette le a hínárt) rajt-cél győzelmet aratott, méghozzá úgy, hogy a finisben egy hajónyi előnnyel győzték le az olimpiai címvédő ausztrál, valamint a spanyol egységet. Fábiánné Rozsnyói Katalin fiai a három futam összesítése alapján a harmadik legjobb időt érték el, csak a szlovák és a portugál egység tudott gyorsabb lenni náluk.

„Maradt még bennünk, az első ötszáz méteren nem akartunk olyan erős tempót menni, mint amit tudunk, figyeltünk a többiekre is. A fináléban azonban más lesz, kell egy jó erős rajt, amellyel a többieket arra késztetjük, hogy kergessenek bennünket – vélekedett Pauman Dániel, aki a várható ellenfelekről is ejtett pár szót. – A középfutamok során biztos, hogy lesz csillaghullás. A fináléban szerintem a csehekre, a szlovákokra és a portugálokra kell majd nagyon figyelnünk.”

Női négyesünk is látványos győzelmet aratott futamában, a lányok összesítésben a második legjobb idővel jutottak be a döntőbe. Csak a harmadik futamban szereplő és a németeket legyőző fehérorosz egység tudott jobb időt elérni a mieinknél.

„Jó pálya volt, gyorsak voltunk, de nekem azért meg kellett küzdenem magammal a futam során. Sajnos csúszott a nadrágom, és így kicsúsztam az ülésből is, ami nagyon zavart – mondta az olimpiai bajnok Fazekas-Zur Krisztina, aki elmondta, a férfi négyeshez hasonlóan a női csapathajó kormányát is megtisztították a rajt előtt a hínártól. – Jól jött ez a segítség a társunktól, hiszen így csak annyi hínárral kellett megküzdenünk, amennyit a pályán szedtünk össze. De én próbálok nem foglalkozni a nehézségekkel, mindenkit hátráltatnak a körülmények. A véleményem az, hogy amit nem tudunk kontrollálni, azt hagyjuk magunk mögött, és inkább arra fókuszáljunk, amit ki tudunk javítani.”

A délelőtti program során még egy egység, a K-2 200 méteren szereplő Homonnai Luca és Douchev-Janics Natasa jutott be egyenes ágon a döntőbe, az övék volt az egyetlen olyan hajó, amely 38 másodpercen belüli időre volt képes.

„A körülményekkel tisztában vagyunk, össze-vissza mozog a víz, de mi így is stabilan tudtunk ülni a hajóban. A rajtunk tökéletes volt, ahogy a futam eleje is. Később Luca emelte a csapásszámot, így én lemaradtam egy-két húzásnál, de gyorsan ki tudtuk javítani ezt is. A világbajnokság előtt, az utolsó pillanatban változtattunk a beülési sorrenden Lucával, és jól döntöttünk, mert így sokkal jobban ment alattunk a hajó” – mondta a futam után Douchev-Janics Natasa.

A többi számban még középfutamok várnak versenyzőinkre. A K-1 200 méteren szereplő Vad Ninetta futamában második lett az ukrán színekben olimpiai bajnoki címet szerző, most azeri Inna Oszipenko-Radomszka mögött, de ez egyáltalán nem szegte kedvét.

„Jó lett volna megnyerni ezt a futamot, mert a középfutamban talán elkerülhettem volna még egy kemény ellenfelet. De szeretném, ha azt mondhatnám: most olyan a formám, hogy mindegy is kivel kerülök egy középfutamba, akkor is bejutok a döntőbe” – mondta Vad Ninetta.

Férfi K-1 200 méteren szintén második lett előfutamában a bakui Európa Játékokon győztes Dudás Miklós, aki majd egy hajót kapott a litván Navauskastól.

„Sajnos a rajtomat elrontottam, mert az előkészületek során elszöszmötöltem az időt. Túl sokat melegítettem, így később szálltam vízre és nem tudtam megfigyelni az előttem indított futamokat, így nem kerültem képbe azzal kapcsolatban, hogy a rajtbíró hogyan indítja a mezőnyt. Azt hittem, sokat fog kivárni, ehelyett már szinte a „set” után azonnal nyomta a gombot, én pedig elég rendesen beragadtam a rajtba. Az első harminc-negyven méterem mehetett a „kukába”, de aztán sikerült magamra találnom. Navauskas az egyik legjobban rajtoló versenyző a mezőnyben, ezért is volt ekkora a különbség kettőnk között. Bízom benne, hogy ezek után jó középfutamot kapok, és ott már nem hibázok” – magyarázta Dudás Miklós.

Női C-1 200 méteren a győriek kiváló kenusa, Takács Kincső nagy fölénnyel nyerte meg az előfutamát, de sikerével ő is csak a középfutamba tudott továbblépni.

„Nem volt maximum ez a pálya, ennél többet tudok beletenni a végébe, az elejébe, sőt, még a bemelegítésbe is. Reményeim szerint ott leszek a döntőben, amelyben a mostani eredmények alapján a fehérorosz, a kanadai és az orosz lánnyal kell majd megküzdenem az elsőségért” – mondta Takács.

A 200 méteren szereplő férfi kenusok számára a futamgyőzelem már döntőbe jutást ért, Lantos Ádám és Nagy Péter azonban a második lett, ami azt jelentette, hogy ők is mehetnek még egy plusz kört.

„Tipikus első pálya volt ez, a rajtunk jól sikerült, a vége azonban iszonyú lötyögős volt és ez megbosszulta magát. A fehéroroszok az utolsó ötven méteren ettek meg minket” – taglalta Nagy Péter.

Futamgyőzelme ellenére is még csak a középfutam vár a C-2 1000 méteren induló Vasbányai Henrikre és Mike Róbertre, akik pozitívumként azt emelték ki, hogy ilyen körülmények között is jól tudnak szerepelni.

„A víz valóban borzasztó. Az első ötszáz méter még úgy, ahogy jól eltelik, de aztán jönnek a hullámok, amelyek elég rendesen megdolgoztatják a mezőnyt. Ahogy látom, nem kocsiról, hanem motorosról közvetítik a futamokat, ránézésre a csónakot egy Dakar-ralis pilóta vezetheti, mert élvezettel randalírozik itt a vízen. De a viccet félre téve, pozitívum számunkra, hogy ilyen körülmények között is jól tudtunk teljesíteni – mondta a futam után Mike Róbert.

Az 500 méteres előfutamok során K-1 500 méteren Hufnágel Tibor megnyerte előfutamát, K-2 500 méteren Hérics Dávid és Somorácz Tamás, valamint C-1 500 méteren Korisánszky Dávid egyaránt második lett. A délelőtti program utolsó szereplője, a K-1 1000 méteren induló Medveczky Erika pedig futamgyőzelemmel biztosította helyét a vasárnapi fináléba.