Négy nyelven tájékoztat az EP-választásról az NVI

Négy nyelven, magyarul, angolul, németül és franciául ad tájékoztatást a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásról internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n a Nemzeti Választási Iroda.

    A szavazás előtt már elérhetők voltak a legfontosabb információk – a fontosabb jogszabályok, a listát állító pártok és a névjegyzéki információk és a gyakran ismételt kérdésekre adott válaszok – is angolul, németül és franciául.
A tájékoztató rendszer este 11 órai “élesítése” után az “Eredmény” menüpontban lehet tájékozódni az EP magyar képviselőiről, a választás összesített eredményéről, az 5 százalékos küszöb számításáról, a választás szavazókörönkénti eredményeiről.
Mindezeken túl az NVI tájékoztatást ad a szavazatösszesítés folyamatáról, azaz arról, hogy miként alakultak ki az eredmények. Így az is nyomon követhető – retrospektív jelleggel -, hogy a szavazatok hány százalékos összesítésénél lépte át egy-egy párt a mandátumhoz jutás ötszázalékos küszöbét.
Az NVI további adatokat is közöl tájékoztató oldalán: a szavazatok területi megoszlását, a területenként legtöbb szavazatot kapó listákat, a listákra leadott szavazatokat az egyes megyékben, a településeken.
Vasárnap pedig elérhetők a napközbeni jelentések és a rendkívüli események is.
A legtöbb információ nemcsak magyarul, hanem angolul, németül és franciául is elérhető lesz.

Forrás:MTI