„Ne érezd magad kiváltságosnak, neked kell megküzdened a dolgokért, ebben a szellemben nevelt az apám” – Így lettem Zwack Sándor

Gyermekkorát igazi olasz kisfiúként élte Firenzében, pedig édesapja magyar, édesanyja brit, dadusa pedig német volt. Magyarul kamaszkoráig egy szót sem beszélt, így sok nyelvi nehézséggel kellett megküzdenie, amikor 14 éves korában Magyarországra költözött a család. Az Így lettem legújabb epizódjának vendége Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke.  

Sztárok, tudósok, elismert szakemberek és közéleti személyiségek beszélnek az UNICEF Magyarország hetente új adással jelentkező produkciójában arról, hogy milyen korai élmények, körülmények, kapcsolatok vagy akár traumák formálták a személyiségüket. Ezúttal Zwack Sándor, a Zwack-dinasztia hatodik generációjának tagja mesél Mészáros Antóniának gyermekkori emlékeiről, Olaszországban töltött éveiről, édesapjával való kapcsolatáról, szorongásairól, arról a nem egyértelmű útról, ahogyan a család nevével fémjelzett vállalat élére került, de mesél saját gyermekeiről, a család fontosságáról és azokról a kőbe vésett elvekről is, amelyeket apjától tanult és szeretne továbbadni a fiainak is.

„Ne érezd magad kiváltságosnak, neked, magadnak kell megküzdened a dolgokért” – ez volt apám alaptétele. Bejártam a szamárlétrát legalulról a szakmámban is: Londonban kezdtem egy borkereskedőnél targoncásként. Ötkor keltem, hatkor már a munkahelyemen voltam. Nem kaptam az apámtól pénzt, négy olasszal éltem együtt, egy kis lakásban. Volt, amikor mérges voltam rá, de ma már értem, miért csinálta és ugyanezt az utat fogom követni a saját gyerekeimmel is, mert úgy látom, ez a helyes.” 

Édesanyjával mindig is szoros kapcsolatot ápolt, a beszélgetésből kiderül, hogy milyen gyerekkori emlékek és illatok kötődnek hozzá, míg édesapjával csak kamaszkorában alakult ki szorosabb kapcsolata.

Igazán akkor kezdődött vele a kapcsolatom, amikor olyan 14 éves voltam és értelmesen tudtam beszélni, főleg azokról a dolgokról, ami neki érdekes. Akkor volt nagyon erős a kapcsolatunk. Mindig ott volt, de ő nem pelenkázott, nem jött el az edzéseimre, szülői értekezletre.” 

Sándor más utat választott a gyermeknevelésben. Modern apának tartja magát, a kezdetektől jelen van a gyerekek életében, és szoros, bizalmi kapcsolatot alakított ki velük. Bár nagyfia, Pedro már tizenhat éves, a mai napig gyakran megölelik egymást, és sokat beszélgetnek.

„5 éves kora óta mindig azt ismételgetem neki, hogy nincs az a rossz dolog, amivel ne fordulhatna hozzám, amiről ne beszélgethetne velem. Bármilyen problémáról is legyen szó, számíthat rám, együtt megtaláljuk rá a megoldást.” 

A beszélgetésből kiderül, hogy nemrég született kislánya és a késői apaság miben és hogyan változtatta meg.

„Ha nincs család, nincs boldogság. Ha nincs otthonod, ahol várnak téged a szeretteid, akkor nem teljes az életed. Én biztosan nagyon magányos lennék, ha nem lenne családom.” 

Mészáros Antónia visszatérő kérdése, hogy vendégei hogyan látják a most felnövekvő generáció, vagyis a mai gyerekek jövőjét, felnőtt korát. Zwack Sándor sokat beszélget erről gyermekeivel a vacsoraasztal körül. Aki kíváncsi, hogy hogyan próbálja felkészíteni fiait a jövő kihívásaira, keresse fel a műsor honlapját, ahol regisztrálhat az extra tartalomra: unicef.hu/igy-lettem-zwack-sandor

Az UNICEF Magyarország oldaláról virtuális képeslapot is küldhetünk ingyenesen annak, aki gyerekkorunkban sokat jelentett számunkra.

Az Így lettem minden szerdán új epizóddal, egy újabb gyerekkor felidézésével jelentkezik a műsor oldalán, az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján és Spotify-on. A műsor korábbi vendégei Orvos-Tóth Noémi, Istenes Bence, Palya Bea, Halász Judit és Szlávik János voltak. A velük készült beszélgetések megtekinthetők és meghallgathatók az említett felületeken.

A műsor honlapja: https://unicef.hu/igy-lettem