Ne a miniszter mérlegelésén múljon az elhunyt katonák hozzátartozóinak támogatása!

A Hortobágyon négy tűzszerész halálával járó szörnyű tragédia rávilágított arra, hogy Hende Csaba minisztersége idején megszüntették a katonáknak kötött biztosítási szerződéseket. Így a mindenkori honvédelmi miniszter belátásán múlik, hogy egyszeri segélyként mekkora összegű segítséget nyújt a szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák hozzátartozóinak.

Ez a helyzet elfogadhatatlan! A katonáknak joguk van tudni, hogy tragédia esetén hátramaradt szeretteik milyen segítségre számíthatnak! Ha egy katona a haza szolgálata során életét veszti, a magyar államnak erkölcsi kötelessége a segítségnyújtás. Ennek mértéke nem tehető egy miniszteri döntés függvényévé, hanem annak összegét a jog erejével kell garantálni a katonacsaládoknak!
A kormánynak ezt a jogi garanciát kell megteremtenie akár jogszabály-módosítással, akár a biztosítási szerződések megkötésével!- írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Harangozó Tamás,a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke és Demeter Márta, országgyűlési képviselő.