Napirend előtt-SZFE

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE), Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszterről, a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és az erzsébetvárosi áramlopási ügyről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

    
    MSZP: törvényjavaslat az SZFE-törvény hatályon kívül helyezésére
    
    Harangozó Tamás (MSZP) az október 23-i SZFE-tüntetéssel kapcsolatban hangsúlyozta, tízezres tömeg hömpölygött a főváros utcáin és állt ki az egyetem, a tanszabadság, az autonómia mellett. A kormányt vádolta a kialakult helyzettel, hiszen a kabinet terjesztette be az egyetem szétveréséről szóló jogszabályt, amelyet a Fidesz-KDNP szavazott meg.
    Hozzátette: a kormány nevezte ki a művészeti egyetem kuratóriumába a Mol stratégiai igazgatóját. “Örkény István már itt hanyatt vágná magát” – fogalmazott, bírálva, hogy egy gépesített lövészezredest neveztek ki kancellárnak. Szerinte ilyen eszközöket a legsötétebb kommunista és náci diktatúrában engedett meg a hatalom. Bejelentette, törvényjavaslatot nyújtottak be az SZFE-törvény hatályon kívül helyezésére.
    Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: az MSZP-től nem fogadnak el kritikát, hiszen 2006-ban szétverette az október 23-i tüntetést. Most biztosított a békés tüntetés lehetősége, az ellenzék pedig saját politikai haszonszerzésére akarja kisajátítani az egyetem ügyét.
    Kitért arra, évek óta senki nem vitatja, hogy az SZFE-t át kell alakítani, most lehetőség nyílik arra, hogy egy jobb, minőségibb, versenyképesebb oktatás valósuljon meg ebben az intézményben. Van egy vita a kultúra emberei között, hogy ez hogyan működjön, ebben a vitában a politikusoknak nincs feladata – közölte.

Forrás:MTI