Nagyobb biztonságban?! – A megelőzésé a kulcsszerep

Országos konferenciát rendezett az Ökumenikus Segélyszervezet a kapcsolati erőszak áldozatai biztonságának megteremtése témájában

 Rácsok_Balázs

Nagyobb biztonságban?! – címmel, szervezett országos konferenciát az Ökumenikus Segélyszervezet a kapcsolati erőszak áldozataival foglalkozó szociális szakemberek  számára. A 200 résztvevővel november 3-án, Budapesten tartott szakmai talákozó idei témája a kapcsolati erőszak áldozatainak biztonsága volt.

A szakemberek körében is nagy érdeklődést kiváltó téma az ország minden tájáról, minden eddigit meghaladó számban vonzott  részvevőket a rendezvényre, melyen előadóként részt vett Schanda Tamás János, az  Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is. Az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei közül Rácsok Balázs szociális és fejlesztési igazgató a prevenció lehetőségeiről és színtereiről tartott előadást, Budai Bernadett intézményvezető pedig konkrét esetek tükrében ismertette a szakemberek feladatait. A rendezvényen köszöntőt mondott Zolnai Emese, a Vodafone Magyarország Alapítvány képviselője is, akik többféle módon támogatják az Ökumenikus Segélyszervezetet, kiemelten is a kapcsolati erőszak elleni küzdelmét.  Külön előadásban foglalkozott a konferencia a gyermekek biztonságával dr. Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványának gyermekjogi igazgatója előadásában. Az egész napos konferencia szervezői meglepetéseprogrammal is készültek. A Még 1 mesét Akciócsoport rövid, improvizatív előadások formájában, némi humorral fűszerezve dolgozta föl a szociális munka kapcsán, a találkozó résztvevői által felvetett témákat.

A bántalmazás áldozatainak védelme, a biztonságuk megteremtése széleskörű összefogást igényel. A segítő munka sikeressége azon múlik, hogy a klienssekkel kapcsolatba kerülő szakemberek kommunikálnak-e egymással, segítik-e egymás munkáját, összehangolják-e tevékenységüket.  Így az idei konferencia célja is az, hogy javítsa, segítse az együttműködést a  szociális szféra különböző tagjai között, hiszen a gyerekek védelme csak szoros együttműködéssel érhető el.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hosszú évek óta kiemelten küzd a kapcsolati erőszak ellen elméleti és gyakrolati szinten egyaránt. Ennek a küzdelemnek a jegyében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásával Vedd észre! jelmondattal az utóbbi években már harmadik alkalommal indított társadalmi célú, figyelemfelhívó kampányt. Az idei tevékenység része egy iskolai prevenciós program is, mely eddig már 3000 diákhoz ért el. A konferencán bemutatták az EMMI és a Vodafone támogatásával a programhoz készült prevenciós kisfilmet is, mely megtekinthető a https://www.youtube.com/watch?v=ssI_ur90r5M linken.

Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója a bántalmazás hatékony kezelése kapcsán a korai jelek felismerésének fontosságát hangsúlyozta. A szakember emellett kiemelte: kulcsszerepe van az oktatásnak a megelőzésben, már a legfiatalabb korban el kell kezdeni a figyelemfelhívást. Fontos, hogy a fiatalok környezete, közössége érzékeny legyen a téma iránt. Tudjanak segíteni – ha csak azzal is, hogy az általuk elérhető fórumot értesítik – annak, aki bajba került és nem mer vagy nem tud kilépni a bántalmazó környezetből. Ezért is különösen lényeges, hogy a Segélyszervezet prevenciós programja eddig több mint 3.000 fiatalhoz juttott el, illetve, hogy a  Vedd észre! figyelemfelhívó kampányt már harmadik alkalommal indította el a szervezet. A Segélyszervezet célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson fiataloknak, szülőknek, gyerekeknek abban, hogy minél hamarabb észrevegyék, ha valami nincs rendben a családban, az adott kapcsolatban (www.segelyszervezet.hu/veddeszre). A karitatív szervezet országosan több krízis központot és védett házat működtet, ahová bántalmazott szülők, gyermekek tudnak menekülni azonnal.